Dikişsiz aort kapak replasmanı yapılan hastalar ile konvansiyonel aort kapak replasmanı yapılan hastaların kısa ve orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the short and mid-TERM results of patients with sutureless aortic valve replacement and those with conventional aortic valve replacement
- Tez No: 785619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN İŞCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, Aort kapak replasmanı, Dikişsiz aort kapak, Mekanik aort kapak, Aortic stenosis, Aortiv valve replacement, Sutureless aortic valve, Mechanical aortic valve
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: İleri yaş ciddi aort darlığının cerrahi tedavisinde mekanik aort kapak replasmanına alternatif olarak dikişsiz aort kapakları kullanılmaktadır. Ek hastalıkları mevcut olan, euroscore'u yüksek ileri yaş hastalarda kross klemp ve KPB süreleri önemlidir.Yapılan çalışmalarda dikişsiz aort kapaklarda bu sürelerin anlamlı olarak daha kısa olduğu görülmüştür. Bizim çalışmamızda mekanik aort kapak ve dikişsiz aort kapak operasyonlarının kısa ve orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Metod: Ekim 2011 ve Kasım 2022 tarihleri arasında aort darlığı tanısı ile mekanik aort kapak veya dikişsiz biyolojik aort kapak replasmanı yapılan hastalar bu çalışmaya dahil edildi. Ek olarak mitral kapak, asendan aort girişimi ve koroner arter bypass grefti ihtiyacı olan ve aort yetmezliği tanısı ile opere edilen hastalar çalışma dışında tutuldu. Hastaların preoperatif özellikleri, kardiyopulmoner bypass ve cross klemp süreleri, postoperatif yoğun bakım ve hastanede yatış süreleri, laboratuvar verileri ve ekokardiyografik veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 37 mekanik AVR, 29 dikişsiz biyolojik aort kapak uygulanan toplam 66 hasta dahil edildi. Dikişsiz aort kapak yapılan hastaların preoparatif yaş ve euroscore değerleri anlamlı olarak yüksek görülmesine rağmen postoperatif yoğun bakım ve hastane yatış süreleri 2 grup arasında benzer sonuçlar izlendi. Dikişsiz aort kapak replasmanı yapılan hastaların kardiyopulmoner bypass süreleri ve cross klemp süreleri anlamlı olarak daha düşük görüldü. Dikişsiz biyolojik aort kapak grubunda anlamlı olarak trombositopeni gelişmesine rağmen erken dönemde minör veya majör kanamalar arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Sonuç: Dikişsiz aort kapak replasmanı kardiyopulmoner bypass ve kross klemp sürelerini daha kısa olması nedeniyle kolay ve hızlı uygulanabilen avantajlı bir seçenektir. Bu operasyonların takibinde yoğun bakım ve hastane yatış süresi, postoperatif kanama miktarı ve mekanik ventilatör destek süresi üzerinde anlamlı bir farklılık gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction: : In the surgical treatment of severe aortic stenosis in advanced age, sutureless aortic valve replacement is used as an alternative to mechanical aortic valve replacement. Cross-clamp and CPB times are important in elderly patients with co-morbidities and high euroscore. In studies, these periods were found to be significantly shorter in seamless aortic valves. In our study, it is aimed to compare the short and medium term results of mechanical aortic valve and sutureless aortic valve operations. Methods: Patients who underwent mechanical aortic valve or sutureless biological aortic valve replacement with the diagnosis of aortic stenosis between October 2011 and November 2022 were included in this study. In addition, patients who needed mitral valve, ascending aortic intervention and coronary artery bypass grafting and were operated with the diagnosis of aortic insufficiency were excluded from the study. Preoperative characteristics of the patients, cardiopulmonary bypass and cross-clamp times, postoperative intensive care and hospitalization times, laboratory data and echocardiographic data were compared. Results: A total of 66 patients with 37 mechanical AVR and 29 sutureless biological aortic valves were included in the study. Although the preoperative age and euroscore values of the patients who underwent sutureless aortic valve were found to be significantly higher, the postoperative intensive care unit and hospitalization times were similar between the 2 groups. Cardiopulmonary bypass times and cross-clamp times were found to be significantly lower in patients who underwent sutureless aortic valve replacement. Although thrombocytopenia developed significantly in the sutureless biological aortic valve group, no significant difference was observed between minor or major bleeding in the early period. Conclusion: Sutureless aortic valve replacement is an advantageous option that can be applied easily and quickly due to its shorter cardiopulmonary bypass and cross-clamp times. There was no significant difference in the duration of intensive care and hospitalization, the amount of postoperative bleeding, and mechanical ventilator support during the follow-up of these operations.