Gluteus medius ve Tensor fascia latae kaslarını çalıştıran egzersizlerde pelvis genişliğinin kas aktivasyonuna etkisi
- Tez No: 785618
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ BARAN YOSMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gluteus medius, tensor fascia latae, pelvis, yüzeyel elektromyografi, femur, Gluteus medius, tensor fascia latae, pelvis, surface electromyography, femur
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmamızın amacı pelvis genişliği ve femur uzunluğunun egzersiz sırasında gluteus medius ve tensor fascia latae kasının aktivasyon düzeylerine etki edip etmediğini incelemekti. Çalışmamızda 20 kadın 20 erkek olmak üzere toplam 40 katılımcı vardı. Katılımcıların yaşlarının medyan değeri 23 idi. Tek bacak çömelme, tek bacak köprü ve yan köprü egzersizleri sırasında 2 fizyoterapist gözetimi altında gluteus medius ve tensor fascia latae kaslarının yüzeyel elektromyografi ile kas aktivasyonları ölçüldü. Tek bacak çömelme egzersizi sırasında kinematik veriler kamera ile kaydedilip, fotografik görüntü üzerinden bireylerin diz valgus açıları ölçüldü. Spina iliaca anterior superiorlardan ve trokanter majörlerden iki farklı pelvis genişliği, femur uzunluğu ve boy ölçümleri kaliper ve mezura ile ölçüldü. Tüm egzersizlerde gluteus medius kas aktivasyonu tensor fascia latae kas aktivasyonundan istatistiksel olarak yüksekti (p=0,000*). Yan köprü egzersizinde, TFL kas aktivasyonu diğer iki egzersizdeki TFL kas aktivasyonlarından önemli derecede yüksek bulundu (p=0,010*). Gluteus medius aktivasyonları açısından her 3 egzersiz arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı (p>0,05). Fotografik ölçüm üzerinde tek bacak çömelme esnasında diz valgus açıları kadınlarda erkeklere oranla daha yüksekti (p=0,022*). Fakat kas aktivasyonları ve diz valgus değerleri arasında herhangi bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Tek bacak çömelmede (TBÇ) TFL kas aktivasyonu ile, femur uzunluğu (p=0,018) ve trokanter majörlerden ölçülen pelvis genişliği (p=0,026) değişkenleri anlamlı derecede ilişkili bulundu. Tek bacak köprüde yine TFL kas aktivasyonu ile femur uzunluğu arasında istatistiksel olarak ilişkili olduğu bulundu (p=0,031). Gluteus medius aktivasyonları ile pelvis genişlikleri ve femur uzunluğu arasında istatistiksel ilişki bulunmadı (p>0,05). Femur uzunluğu için hesaplanan regresyon katsayısı negatif değerli olduğundan TFL kas aktivasyonu ile arasında ters yönlü bir ilişki, trokanter majörlerden ölçülen Pelvis Genişliği / Boy değişkeni için hesaplanan regresyon katsayısı pozitif değerli olduğundan kas aktivasyonu ile arasında aynı yönlü bir ilişki olduğu bulundu. Femur uzunluğundaki 1 birimlik standart sapma artışı, TBÇ egzersizinde TFL kas aktivasyonunda 0,401 birimlik standart sapma kadar azalışa sebep olmuştur. Trokanter majörlerden ölçülen Pelvis Genişliği / Boy değişkenindeki 1 birimlik standart sapma artışı, TBÇ egzersizinde TFL kas aktivasyonunda 0,311 birimlik standart sapma kadar artışa sebep olmaktadır. Sonuç olarak, pelvis genişliği ve femur uzunluğu TFL kas aktivasyonunu etkilerken gluteus medius üzerinde herhangi bir değişiklik yaratmamıştır. TBÇ ve TBK egzersizlerinde TFL kas aktivasyonu, kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Tüm egzersizlerde TFL kas aktivasyonu, GM kas aktivasyonuna göre daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to examine whether pelvis width and femur length affect the activation levels of the gluteus medius and tensor fascia latae muscle during exercise. In our study, there were a total of 40 participants, 20 women and 20 men. The median value of ages of the participants was 23. Three exercises were determined as single leg squat, single leg bridge and side bridge. During the exercises, muscle activations of the gluteus medius and tensor fascia latae muscles were measured by superficial electromyography under the supervision of 2 physiotherapists. During the single leg squat exercise, the exercise was recorded with a camera, and the knee valgus angles of the individuals were measured on a photographic image. Among the anthropometric measurements, two different pelvis widths measured with caliper from the anterior superior of the spina iliaca and the trochanter major, femur length and height measured with tape measure in the study. Gluteus medius muscle activation was significantly higher than tensor fascia latae muscle activation in all exercises (p=0,000*). TFL muscle activation in the side bridge exercise was significantly higher than the TFL muscle activations in the other two exercises (p=0,010*). There was no statistical difference between all 3 exercises in terms of gluteus medius activations (p>0.05). On the photographic measurement, knee valgus angles were higher in women than in men during single-leg squatting (p=0,022*), but no correlation was found between muscle activations and knee valgus values. Considering the anthropometric features, TFL muscle activation was found to be significantly associated with femur length (p=0,018*) and pelvis width (p=0,026*) measured from the trochanter majors. A statistically significant correlation was found between TFL muscle activation and femur length in the single leg bridge (p=0.031). There was no statistical relationship between gluteus medius activations and pelvis widths and femur length (p>0.05). Since the regression coefficient calculated for femur length was negative (-0.000932), an inverse relationship was found between TFL muscle activation and femur length. Since the regression coefficient (0.376231) calculated for the variable Pelvis Width/Height measured from the trochanter majors was positive, there was a positive correlation between muscle activation and pelvis width. A 1 unit standard deviation increase in femur length caused a decrease of 0.401 unit standard deviation in TFL muscle activation in single leg squat exercise. A 1 unit standard deviation increase in the Pelvis Width/Height variable measured from the trochanter majors causes an increase of 0.311 unit standard deviation in TFL muscle activation in single leg squat exercise. As a result, while pelvis width and femur length affected TFL muscle activation, it did not cause any change on gluteus medius. TFL muscle activation was found higher in women than men in SLS and SLB exercises. TFL muscle activation was higher than GM muscle activation in all exercises.