TAVR (transkateter aort kapak replasmanı) ve cerrahi AVR (cerrahi aort kapak replasmanı) yapılan olgularda subklinik serebral etkilenmenin karşılaştırılması
A comparison of subclinical neuronal injury in patients who were performed surgical AVR (aortic valve replacement) and TAVR (transcatheter aortic valve replacement)
- Tez No: 675657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: TAVI/TAVR (Transcatheter aortic valve implantation, transcatheter aortic valve replacement), NSE (Neuron Specific Enolase), Dikişsiz Aort Kapak Replasmanı, Subklinik Serebral Etkilenme, TAVI/TAVR (Transcatheter aortic valve implantation, transcatheter aortic valve replacement), NSE (Neuron Specific Enolase), Suturless Aortic Valve Replacement, Silent Neuronal Injury (SNI)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: İleri AD olup dikişsiz kapak takılarak yapılan aort kapak replasmanı ile TAVI yapılan hastalarda gelişen ve kliniğe yansımayan sessiz serebral iskemiyi serum NSE (Nöron Spesifik Enolaz) seviyesine bakarak karşılaştırmak. Çalışma Planı: Ocak 2015 ile Temmuz 2016 arasında İleri AD olup dikişsiz kapak ile cerrahi ve TAVI yapılan toplamda 48 hastanın işlem öncesinde ve işlemden 24 saat sonra kanları alındı ve Nöron Spesifik Enolaz çalışıldı. Hastaların demografik özellikleri, nörolojik değerlendirme bulguları, ekokardiyografi bulguları, hemogram ve biyokimya parametreleri kaydedildi. Sonrasında cerrahi ve TAVI grupları NSE artış düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: NSE artış miktarı cerrahi grubunda TAVR yapılan hastalar ile karşılaştırıldığında bağımsız olarak cerrahi grubunda daha fazla olduğu izlendi (p=0,003). Sonuç: İleri AD olup TAVI yapılan olgularda dikişsiz kapak ile cerrahi yapılan olgulara oranla daha az miktarda subklinik serebral etkilenmenin olduğu ucuz ve pratik bir yöntem olan serum NSE düzeylerine bakarak ileri tetkikler olan Beyin MR ve BT ye gerek kalmadan öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to determine silent neuronal injury by measuring serum NSE (Neuron Specific Enolase) levels before and after the TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) and surgery procedures. Methods: Between January 2015 and July 2016, 48 consecutive patients who had surgery and TAVI have been enrolled and serum NSE levels measured just before and 24 hours after procedures. Demographic features, neurologic assessment findings, echocardiographic findings, hemogram, and biochemistry were also obtained. These obtained findings we compared between groups. Results: We determined the amount of increases in NSE level was significantly higher in the surgery group compared to TAVR, independently (p=0,003). Conclusion: We can predict silent neuronal injury by measuring serum NSE level without brain CT and MRI. And given the results of this study, the silent neuronal injury was higher in the surgery group compared to TAVR patients.