Tapu ve kadastro hizmetlerinin sunumunda özel sektörün rolü
The role of the private sector in the delivery of land registry and cadastre services
  1. Tez No: 785662
  2. Yazar: VOLKAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Özel sektör işbirliği, arazi yönetimi, kadastro, SWOT analizi, Public Private partnership, land management, Cadastre, SWOT analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dünyada özelleştirme ve yeniden düzenleme eğilimleri, kamu sektörü tarafından yapılan işleri özel sektöre dönüştürmektedir. Kamu özel sektör işbirliği(KÖSİ) alt ve üst yapı projelerinin uygulanabilmesi amacıyla özellikle; çevre, konut, ulaşım, su, kanalizasyon, katı atık ve arazi yönetimi konusunda kamu ile özel sektörün projelerin finansmanına ilaveten, işletme ve yönetimi konusunda da işbirliği yaptığı proje olarak ifade edilmektedir. KÖSİ altyapı ve üst yapı projelerini geliştirmede ve daha hızlı ve kaliteli hizmet sağlamada etkili bir araç olarak kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. KÖSİ' lerin arazi yönetimi hizmetleri için kullanımı yaygın olarak görülmemektedir. Bir kadastral sistemin kurulması ve yaşatılması için gerekli görevlerin birçoğu, kamunun kontrolünde özel sektör eliyle gerçekleşebilir. Tapu senetlerin hazırlanması ve tescili, kadastral haritalama, imar uygulamaları gibi faaliyetler özel sektör veya karma ekonomik organizasyonlar eliyle yürütülebilir. Kadastro 2014 vizyonunun da vurguladığı üzere, KÖSİ yaklaşımı, ülke genelinde arazi yönetimi tabanlı reformları tamamlamak ve verilen bir projedeki elde edilen başarıyı sürdürmek için bir model sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki mevcut tapu ve kadastro hizmetlerinin sunumunda kamu kurumu olan TKGM ile özel sektör işbirliğinin sağlanması için en uygun stratejiyi belirlemeye yardımcı olmaktır. Çalışmada TKGM ile özel sektör tarafından ortaklaşa yapılan faaliyetler belirlenmiş ve bu faaliyetler yürütülmesinde gerekli olan hukuksal, kurumsal ve teknik durum analiz edilecektir. Analiz neticesinde Türkiye'deki tapu ve kadastro hizmetlerinin sunumunda kamu-özel sektör işbirliğinin üstün veya zayıf yönleri ile dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditler SWOT matrisi ile belirlenecektir. Analiz neticesinde tehditleri ortadan kaldıracak ve zayıf yönleri güçlendirecek önerilerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The tendencies of privatization and reorganization in the world turn the works done by the public sector into the private sector. Public-private partnership (PPP) is defined as the project that the public and private sector cooperate on the financing, operation and management of the environment, housing, transportation, water, sewage, solid waste and land management. The use of PPP as an effective tool in developing infrastructure and superstructure projects and providing faster and more quality services has a long history. The use of PPPs for land administration services is less common, though there are a few notable successes in developed ecountries. Many of the tasks necessary for the establishment and maintenance of a cadastral system can be realized by the private sector under public control. Activities such as preparation and registration of title deeds, cadastral mapping, zoning applications can be carried out by private sector or mixed economic organizations. As highlighted in the Cadastre 2014 vision, the PPP approach can provide a model for completing land administration-based reforms throughout the country and maintaining the success of a given project. The aim of study is to help identify the most appropriate strategy for ensuring private sector and public (General Directorate of Land Registry and Cadastre-GDLRC), which is the public institution responsible for land administration and cadastre system in Turkey, cooperation. In this study, the activities carried out jointly by GDLRC and private sector were determined and the legal, institutional and technical situation required for carrying out these activities were analyzed. As a result of the analysis, strength or weaknesses of the public-private sector cooperation in current land administration and cadastral system in Turkey with opportunities and threats arising from the external environment will identified by the SWOT matrix. As a result of the analysis, suggestions were made to eliminate the threats and strengthen the weaknesses.