Avrupa Topluluğu ve Türk çevre mevzuatında hava, su, gürültü ve ÇED konularının karşılaştırılması
The comparison of the environmental regulations of European community and turkey for ai̇r, water, noi̇seand environmental impact assesment
  1. Tez No: 78567
  2. Yazar: AYHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLFEM BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Air, Water, Noise, Pollution, Environmental impact Assesment
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
AVRUPA TOPLULUĞU VE TÜRK ÇEVRE MEVZUATLARINDA HAVA, SU. GÜRÜLTÜ VE ÇED KONULARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Bu çalışma, Avrupa Topluluğu çevre mevzuatı ile Türk çevre mevzuatlarını esasta karşılaştırmak, yakınlaştıkları ve karşı düştükleri konulan ortaya koymak amacını gütmekte olup, genel hatlarıyla aşağıdaki tabloyu ortaya koymaktadır. AT'de çevre konularında gerçekleştirilen düzenlemelerin bir kısmı Türkiye'de henüz tam bir düzenlemenin konusu değildir, örneğin, su kirliliğine ilişkin olarak AT'nin gerçekleştirdiği“Kabuklu Canlılara İlişkin Suların Kalitesi”konusundaki Konsey Yönergesi'nin tam bir karşılığı, Türk mevzuatında bulunmamaktadır. Gerçi Türkiye'deki 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, AT'nin söz konusu Yönergesinde düzenlenen ve bu konuda uyulması gereken parametreler bakımından ihtiyacı büyük ölçüde karşılayacak hükümler içermektedir. Ancak, Türk mevzuatında, AT'nin söz konusu yönergesinin aksine, kabuklu canlıların yetiştiği alanlar, hiçbir şekilde düzenlenmiş değildir. Buna rağmen, AT mevzuatında bulunupta Türk mevzuatında herhangi bir düzenleme konusu olmayan alanlar bir hayli azdır. Her iki mevzuat karşılaştırıldığında, AT mevzuatında ele alman çevre konuları ile ilgili olarak, genellikle Türk mevzuatında da fa düzenlemelerin bulunduğu görülmektedir. Ancak, aynı konuda her iki hukuk sisteminde de düzenlemelerin bulunması, teorik olarak, bunların aynı ya da büyük ölçüde benzer nitelikte olmasını gerektirmemektedir. Başka bir ifadeyle, herhangi bir konuda türk çevre
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This work, basically, aims to compare the Turkish environmental regulations with European Community environmental regulations by bringing up the same and conradicting points and it exposes generally the following schemes: Some of environmental regulations which have been realized by European Community are not a subject of a complete regulation in Turkey. In water pollution, for example, Turkish regulation does not inculude a definite directory about“Water Quality for Molluscs”which has already been performed by EC. Although, regulation for water pruducts in Turkey, number 1380, comprises comprehensive rules-to be adapted as parameters. Regulation has also taken place in the EC regulations. In Turkish legislation, however, contrary to EC legislation, the places in which molluscs are grown have never taken in the regulations. On the other hand, the number of the places which is introduced into EC legislation but do not take place in Turkish legislation are less. When both legislation are compared, it is seen that there is generally a regulation in Turkish legislation for the some environmental problem which is taken place in EC legislation. However, teoritically, the existence of the some regulations in both law systems do not mean that these regulations have to be the same or generally the same. In other words, there is no any obstacle teoritically for any subject which takes place in Turkish environmental regulation whether Turkish regulations fit or contradict with EC regulations. When the real problems are taken into account, it is seen that there is no any contradictive regulations. Therefore, the subjects which have been organized in both EC and Turkish legislations look generally the same.