Rehber öğretmenlerinin eğitimdeki rolleri ve okul yöneticilerinden beklentilerine ilişkin görüşleri
The opinions of the guide teachers on the role ineducation and their expectations from schoolmanagers
- Tez No: 785697
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN VAİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehberlik hizmetleri, okul yöneticisi, rehber öğretmen, KKTC, Guidance services, school administrator, counselor, TRNC
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Çağdaş eğitim sürecinin önemli bir parçası olan öğrencilere kişilik hizmetlerinin sağlanması sorumluluğunu üstlenen rehber öğretmenlerin görev ve sorumluklarını etkili bir biçimde yerine getirmeleri okul yöneticilerinin rolü önem arz etmektedir. Bu araştırma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde devlet liselerinde görevli psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerinin eğitimdeki rolleri ve okul yöneticilerinden beklentilerine ilişkin görüşlerinin ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Araştırma nitel araştıma yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmaya KKTC liselerinde görev yapan 21 rehber öğretmen katılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen ve yapıaln öntedst sonrası son hali verilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda okul yöneticlerinin rehber öğretmen ve paydaşlar arasındaki koordinasyonu sağlamada yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Rehber öğretmenlerin okul yöneticilerinden beklentilerinde ise rehberlik hizmetinin önemini anlamaları görüşü öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is important for school administrators to fulfill their duties and responsibilities effectively by school counselors, who are responsible for providing personality services to students, which is an important part of the contemporary education process. This research aims to reveal the opinions of psychological counselors and guidance teachers working in public high schools in the Turkish Republic of Northern Cyprus about their roles in education and their expectations from school administrators. The research was carried out with the qualitative research method. 21 guidance teachers working in TRNC high schools participated in the research. The data of the research were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher and finalized after the pretest. The obtained data were analyzed with the descriptive analysis technique. As a result of the research, it was concluded that school administrators are insufficient in providing coordination between the guidance teacher and the stakeholders. In the expectations of counselors from school administrators, the view that they understand the importance of guidance service comes to the fore.