Ratlarda deneysel olarak oluşturulan künt karaciğer travmasında alfa lipoik asitin karaciğer doku iyileşmesi üzerine etkileri
Effects of ALPHA lipoic acid on healing of liver tissue in experimentally generated blunt liver trauma in rats
  1. Tez No: 785812
  2. Yazar: İBRAHİM CANER METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY DAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Travma, Künt Karaciğer Travması, Alfa Lipoik Asit, ALA, Antioksidan
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
AMAÇ: Yapmış olduğumuz çalışmada bazı hastalıklarda karaciğer dokusu üzerine protektif, antioksidan ve antiinflamatuvar etkileri olan alfa lipoik asitin deneysel olarak oluşturulan künt karaciğer travmalarında karaciğer doku iyileşmesi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamızda ağırlıkları ortalama 280 ± 30 gr arasında değişen 24 adet Wistar Albino cinsi ratlar kullanıldı. Ratlar random olarak Grup I, Grup II ve Grup III olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Grup I kontrol/Sham grubu, Grup II travma grubu ve Grup III Alfa lipoik asit grubu olarak belirlendi. Grup I'e herhangi bir travma uygulanmadı ve standart takip ve besleme yapıldı. Grup II'ye sağ üst kadranda lokalize travma uygulanıp standart takip ve besleme uygulandı. Grup III'e ise sağ üst kadrana lokalize travma uygulanmasının ardından standart takip ve beslenmeye ek olarak günlük 100 mg/kg dozunda oral ALA tedavisi uygulandı. 7 günlük takip ve beslemenin ardından denekler operasyona alındılar. Deneklerin vena cavalarından biyokimya parametreleri incelenmesi için kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinden ALT, AST, Katalaz (CAT), Süperoksit Dismutaz (SOD), Malonil Dialdehit (MDA), Total Oksidan Kapasitesi (TOS), Total Antioksidan Kapasitesi (TAS) ve Oksidatif Stres İndeksi (OSI) çalışıldı. Daha sonra denekler sakrifiye edilmelerinin ardından tüm deneklere total karaciğer rezeksiyonu yapılarak karaciğer dokuları histopatolojik incelemeye alındı. Histopatolojik incelemede karaciğer dokusunda inflamasyon skorlaması yapıldı. BULGU: Ortalama AST ve ALT değerinin gruplar arası dağılımında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p0,05). Ayrıca TAS, TOS ve OSI değerlerinin ortalamalarının istatistiki incelemelerinde de anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05). Travmatik gruplar (Grup II ve III) arasında inflamasyon skorlarının gruplara göre dağılımında anlamlı fark bulunamadı (p=0.115). SONUÇ: Sıçanlarda oluşturulan künt karaciğer travması modelinde alfa lipoik asit kullanılmasının hasarın sınırlandırılması ve karaciğer iyileşmesini hızlandırıcı etkileri açısından sınırlı olumlu etkiye sahip olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
AIM: In our study, we aimed to examine the effects of alpha lipoic acid, which has protective, antioxidant and anti-inflammatory effects on liver tissue in some diseases, on liver tissue healing in experimentally induced blunt liver traumas. MATERIAL AND METHODS: In our study, 24 Wistar Albino rats with an average weight of 280 ± 30 g were used. Rats were randomly divided into 3 groups as Group I, Group II and Group III. Group I was determined as control/Sham group, Group II trauma group and Group III Alpha lipoic acid group. No trauma was applied to Group I and standard follow-up and feeding was performed. Localized trauma in the right upper quadrant was applied to Group II, and standard follow-up and feeding were applied. In Group III, after localized trauma to the right upper quadrant, oral ALA treatment at a daily dose of 100 mg/kg was administered in addition to standard followup and nutrition. After 7 days of follow-up and feeding, the subjects were taken into operation. Blood samples were taken from the vena cava of the subjects to examine the biochemistry parameters. ALT, AST, Catalase (CAT), Superoxide Dismutase (SOD), Malonyl Dialdehyde (MDA), Total Oxidant Capacity (TOS), Total Antioxidant Capacity (TAS) and Oxidative Stress Index (OSI) were studied from the blood samples taken. Then, after the subjects were sacrificed, total liver resection was performed on all subjects, and the liver tissues were taken for histopathological examination. In the histopathological examination, inflammation was scored in the liver tissue. RESULT: We found a statistically significant relationship in the distribution of mean AST and ALT values between groups (p0,05). In addition, no significant difference was found in the statistical analysis of the mean values of TAS, TOS and OSI (p>0.05). We did not find a significant XI difference in the distribution of inflammation scores between the traumatic groups (Groups II and III) (p=0.115). CONCLUSION: It was concluded that the use of alpha lipoic acid in the blunt liver trauma model in rats showed positive results in terms of limiting damage and accelerating liver healing. KEY WORDS: Liver, Trauma, Blunt Liver Trauma, Alpha Lipoic Acid, ALA, Antioxidan