Siçanlarda karaciğer laserasyon modelinde trombositten zenginleştirilmiş fibrin, ankaferd blood stopper ve fibrin yapiştiricinin doku iyileşmesi üzerine etkinliğinin karşilaştirilmasi
Comparison of the effectiveness of platellet rich fibrin, ankaferd blood stopper and fibrin glue on tissue healing in a liver laseration model in rats
  1. Tez No: 706257
  2. Yazar: SELİM GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET DENİZ TİHAN, UZMAN SİNAN ARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: karaciğer, trombositten zengin fibrin, fibrin yapıştırıcı, ankaferd blood stopper, liver, platelet rich fibrin, fibrin glue, ankaferd blood stopper
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Karaciğer yaralanmaları künt ve penetran travmalar sonucu ve nadiren bazı iyatrojenik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Rezeksiyon yüzeyinden gelişen bu parankimal diffüz kanamayı kontrol altına almak ve kanamaya atfedilen intraperitoneal komplikasyonları önlemek için lokal olarak uygulanabilir çeşitli ajanlar kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, TZF'nin karaciğer kanama ve yara iyileşmesi üzerindeki rolünü değerlendirmektir. Bu amaçla deneysel karaciğer laserasyon modelinde TZF'nin etkisini, karaciğer üzerindeki etkinlikleri birçok araştırmayla desteklenen; ABS ve FY ile karşılaştırdık. Çalışmamızda beş ayrı grup oluşturuldu. Grup 1: Sham, Grup 2: Kontrol, Grup 3: Karaciğer laserasyonuna Ankaferd blood stopper, (ABS) (patent no 2007-0- 114485; Trend Teknoloji A.Ş., İstanbul) uygulanan grup, Grup 4: Karaciğer laserasyonuna fibrin yapıştırıcı (Tisseel Kit 2.0 ml, Eczacıbaşı Baxter) uygulanan grup, Grup 5: Karaciğer laserasyonuna trombositten zengin fibrin (TZF) uygulanan grup. İşlem öncesi deneklerden hematokrit ölçümü yapıldı. Hemostatik ajanlar uygulanırken topikal hemostaz zamanı ölçüldü. Tüm gruptaki ratlara yedinci günde tekrar laparotomi yapıldı. Batın içi yapışıklıklar makroskopik olarak adezyon şiddeti (Knightly sınıflaması) ve adezyon yaygınlığı (Linsky sınıflaması) ile değerlendirildi ve skorlandı. Histopatolojik inceleme için karaciğer rezeksiyonu yapıldı. Ratlara intrakardiyak ponksiyon ile ötenazi işlemi uygulandı. Alınan kanlar, karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT) ve hemogram, CRP, Ca, albumin, total bilirubin incelenmesi için uygun tüplere konuldu. Sonuç olarak TZF'nin hemostatik etkinliği bizim çalışmamızda da tespit edildi. Bunun yanı sıra hepatotoksik etki göstermemesi, batın içi adezyon şiddeti skorunda anlamlı yükseklik olmaması, histopatolojik incelemede doku iyileşmesi üzerine pozitif etkinliğini gösterir bulgular olması; plastik cerrahi, çene cerrahisi ve ortopedide güvenle uygulanan TZF'nin batın cerrahisinde de bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Bu bakımdan çalışmamız pilot bir çalışma olma özelliğindedir. Yeni yapılacak çalışmalarla bu hipotezin desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Liver injuries occur as a result of blunt or penetrating traumas and rarely due to some iatrogenic causes. Various locally applicable agents are used to control diffuse parenchymal bleeding from the resection surface and to prevent intraperitoneal complications of bleeding. The aim of this study is to evaluate the role of PRF on liver bleeding and wound healing. For this purpose, the effect of PRF in the experimental liver laceration model and its effects on the liver are supported by many studies; We compared the effect of PRF it with ABS and FG. In our study, five different groups were formed. Group 1: Sham, Group 2: Control, Group 3: Ankaferd blood stopper (ABS) (patent no 2007-0- 114485; Trend Teknoloji A.Ş., Istanbul) applied to liver laceration, Group 4: Fibrin glue to liver laceration (Tisseel Kit 2.0 ml, Eczacıbaşı Baxter) applied group, Group 5: The group in which platelet-rich fibrin (PRF) was applied to the liver laceration. Before the procedure hematocrit levels were measured in the subjects. Topical hemostasis time was noted while applying hemostatic agents. Second look was performed for whole groups after seventh day from the first laparatomy. Intra-abdominal adhesions were examined and scored macroscopically by the severity of adhesion (Knightly classification) and the extent of adhesion (Linsky classification). Livers of the subjects were resected for histopathological examination. At the end of the procedure we euthanized the rats by intracardiac puncture. The blood samples of the subjects preserved in appropriate tubes for testing AST, ALT, WBC, CRP, Ca, albumin, total bilirubin levels. The hemostatic efficacy of PRF was also detected in our study. In addition, it did not show any hepatotoxic effect, did not have a significant increase in the intra-abdominal adhesion severity score, and in histopathological examination, positive effect on tissue healing were detected. It shows that PRF, which can be applied safely in plastic surgery, maxillofacial surgery and orthopedics, can also be an alternative in abdominal surgery. In this respect, our study is a pilot study. We think that this hypothesis should be supported by further studies.