Sıçanlarda sisplatin ile oluşturulan testis hasarı üzerine silymarin'in olası etkilerinin morfolojik olarak incelenmesi
A morphological investigation of the possible effects of silymarin on cisplatin-induced testes damage in rats
- Tez No: 785910
- Danışmanlar: PROF. DR. HULKİ BAŞALOĞLU, PROF. DR. BUKET DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Silymarin, Sıçan, Testis, Morfoloji, Cisplatin, Silymarin, Rat, Testis, Morphology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amaç sisplatin ile oluşturulmuş testis hasarında silymarin'in, olası koruyucu etkilerinin morfolojik ve biyokimyasal yöntemlerle incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda ortalama 300/350 gr ağırlığındaki erkek Wistar albino sıçanlar kullanılmış ve her grupta 10'ar sıçan yer almıştır. CON (10): Kontrol grubu; bu grupta bulunan sıçanlara herhangi bir işlem yapılmadı. SM200 (10): Güvenlik grubu (Yüksek doz); bu grupta bulunan sıçanlara 0.günden itibaren 3 gün boyunca 200mg/kg/gün silymarin, oral gavaj yolu ile verildi. Silymarin, 12 saatte bir olmak üzere günde 2 doz halinde 100mg/kg/gün şeklinde verilmiştir. CIS (10): Sisplatin grubu; bu gruptaki sıçanlara 7mg/kg/gün tek doz sisplatin, intraperitoneal olarak verildi ve bu sıçanlar sisplatin uygulamasından 72 saat sonra anestezi altında sakrifiye edildi. CIS+SM50 (10): Düşük doz tedavi grubu; bu grupta yer alan sıçanlara 0.günde 25mg/kg/gün silymarin oral gavaj yoluyla verildi ve 2 saat sonra 7mg/kg/gün sisplatin, intraperitoneal olarak uygulandı. İlk doz silymarin verilmesinden 12 saat sonra tekrar 25mg/kg/gün silymarin oral gavaj yolu ile verildi ve toplam 3 gün boyunca günde 2 kere olmak üzere (12 saatte bir) toplam 50mg/kg/gün silymarin oral gavaj yolu ile verilmeye devam edildi. Tedavinin 3.gününde sıçanlar anestezi altında sakrifiye edildi. CIS+SM200 (10): Yüksek doz tedavi grubu; bu grupta yer alan sıçanlara 0.günde 100mg/kg/gün silymarin oral gavaj yolu ile verildi ve 2 saat sonra 7mg/kg/gün sisplatin, intraperitoneal olarak uygulandı. İlk doz silymarin verilmesinden 12 saat sonra tekrar 100 mg/kg/gün silymarin oral gavaj yolu ile verildi ve toplam 3 gün boyunca günde 2 kere olmak üzere (12 saatte bir) toplam 200 mg/kg/gün silymarin oral gavaj yolu ile verilmeye devam edilerek tedavinin 3.gününde sıçanlar anestezi altında sakrifiye edildi. Sıçanlar, ketamin+ksilazin anestezisi altında sakrifiye edildikten sonra testis dokuları çıkartıldı ve kanları alındı. Sağ testis dokuları histolojik incelemeler için alındı. Bulgular: Yapılan analiz sonuçlarına göre gruplar arasında hayvan ağırlığı, testis ağırlığı, testis longitudinal ve transvers çap ölçümleri ve inhibin B seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık görülmedi. Tubulus seminiferi contorti çapı, germinal epitel kalınlığı, bazal tabaka kalınlığı, bazal lamina kalınlığı, tunica albuginea kalınlığı, arter çapı, peritubuler atrofi oranı değerleri, sperm sayısı, sperm ölü-canlı oranı ve sperm morfolojisi, TAS, TOS, İnhibin A seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık görüldü. Sonuç: Silymarin uygulamasının sisplatin ile testis hasarı oluşturulan sıçanlarda olumlu etkisi görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the possible protective effects of silymarin in cisplatin-induced testicular damage by morphological and biochemical methods. Material and Methods: Male Wistar albino rats weighing an average of 300/350 g were used in our study. There were 10 rats in each group. CON (10): Control group; The rats in this group were not treated. SM200 (10): Safety group (High dose); The rats in this group were given 200mg/kg/day silymarin by oral gavage for 3 days starting from day 0. Silymarin was given as 100mg/kg/day in 2 doses every 12 hours. CIS (10): Cisplatin group; Rats in this group were given a single dose of 7mg/kg/day cisplatin intraperitoneally and these rats were sacrificed under anesthesia 72 hours after cisplatin administration. CIS+SM50 (10): Low dose treatment group; The rats in this group were given 25mg/kg/day silymarin by oral gavage on day 0 and 7mg/kg/day cisplatin was administered intraperitoneally 2 hours later. 12 hours after the first dose of silymarin was given, 25mg/kg/day silymarin was given again by oral gavage, and a total of 50mg/kg/day silymarin was given by oral gavage, twice a day for a total of 3 days (every 12 hours). On the 3rd day of the treatment, the rats were sacrificed under anesthesia. CIS+SM200 (10): High-dose treatment group; The rats in this group were given 100mg/kg/day silymarin by oral gavage on day 0 and 7mg/kg/day cisplatin was administered intraperitoneally 2 hours later. 12 hours after the first dose of silymarin was given, 100 mg/kg/day silymarin was given again by oral gavage, and a total of 200 mg/kg/day silymarin was given by oral gavage, twice a day for a total of 3 days (every 12 hours). On the 3rd day of the treatment, the rats were sacrificed under anesthesia. After the rats were sacrificed under ketamine+xylazine anesthesia, testicular tissues were removed and their blood was taken. Right testis tissues were taken for histological examinations. Results: According to the results of the analysis, there was no significant difference between the groups in terms of animal weight, testicular weight, testicular longitudinal and transverse diameter measurements, and inhibin B levels. There was a significant difference between the groups in terms of tubulus seminiferi contorti diameter and germinal epithelial thickness, basal layer thickness, basal lamina thickness, tunica albuginea thickness, arterial diameter, peritubular atrophy rate values, sperm count, sperm dead-live ratio and sperm morphology, TAS, TOS, Inhibin A levels. Conclusion: Silymarin administration had a positive effect in rats with testicular damage with cisplatin.