James Baldwin's role in fighting racism in America
Amerika'da ırkçılıkla mücadelede James Baldwın'in rolü
  1. Tez No: 785944
  2. Yazar: SÜMEYYE BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ EDİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irkçılık, Jmaes Baldwin, Mücadele, Sivil Haklar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İnsanlık tarihi incelendiğinde hemen hemen her toplumda çeşitli derecelerde bireylerin bireylere veya sistemlerin bireylere uyguladığı ırkçılık kavramının varlığını gözleriz. Tarih boyunca insanların maruz kaldığı ırkçılık, insan onuruna yakışmayan en aşağılayıcı ve acı verici haksız uygulamalardan birisidir. Irkçılığın temelinde; ekonomik durum, cinsiyet, kültür, inanç, dış görünüş, gelişmişlik düzeyi gibi pek çok husus vardır. Kısaca, ırkçılık sosyo-kültürel ve ekonomik şartları insanların birbirlerine üstünlük kurmak üzere kullanmaları neticesinde ortaya çıkan bir olgudur. Hayat; hayata kalma, üstün gelme mücadelesidir bu mücadelenin en acımasızcası çeşitli topluluklara ev sahipliği yapan kuruluş aşamasındaki Amerika'da gerçekleşmiştir. Amerika'da gerçekleşen bu mücadele vicdan, merhamet, insanlık, acıma duygusu olmaksızın temel insan haklarından yaşama hakkına dahi saygı gösterilmeksizin birbirlerini katletme de dahil olmak üzere her düzeyde şiddeti içererek meydana gelmiştir. İnsan onuru her zaman ve her yerde çoğunluğu önyargılara, kalıp yargılara ve saygısız tutumlara bağlı gelişen bu yaklaşıma karşı çıkmıştır. Yeni Dünya Amerika'da da birçok yazar, filozof, bilim adamı, yönetici olan sağduyu sahipleri birlikte yaşamın önünde sorun oluşturan ırkçılığa karşı mücadele etmişlerdir. Irkçılığa karşı mücadele edenler; ırkçılığın daha çok ten rengi üzerine yapılmasından dolayı Afrikalı-Amerikanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kişiler çok sayıda ırkçılık mağduru insana dokunarak adaletsizlik ve eşitsizlik konusunda insanları bilinçlendirmeyi amaçlamışlardır. Yazar ve sivil haklar aktivisti olan bu mücadelecilerden birisi de James Baldwin'dir. Çalışmamızda Baldwin'in edebi kişiliği üzerinde durulacak, Go Tell It on the Mountain, Another Country, Sonny's Blues eserleri incelenecek, ırkçılığa maruz kalan toplum kesiminin eşitlik mücadelesi değerlendirilecektir. Bu tezde, hayatını ne siyah ne de beyaz ulusa adamamış olan James Baldwin'in, eşitlik ve adalet vaat eden Amerika Birleşik Devletleri'nde ırksal baskı ve sosyal adaletsizlik konusunda kamuoyunu bilinçlendirme tutkusu ve anlayışı ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
When the history of humanity is examined, we observe the existence of the concept of racism applied by individuals or systems to individuals in various degrees in almost every society. The racism that people have been subjected to throughout history is one of the most humiliating and painful unfair practices that do not befit human dignity. Racism is a phenomenon that arises as a result of the use of socio- cultural and economic conditions by people to gain superiority over each other. In other words, many issues such as economic situation, gender, culture, belief, appearance, and level of development can be counted. Life is the struggle for survival and prevails; the most brutal struggle occurred during the establishment phase of America, which is home to various communities. This struggle, which took place in America, occurred by including violence at all levels, killing each other, without respect for conscience, compassion, humanity, and the right to live, one of the fundamental human rights, without a sense of pity. Human dignity has always and everywhere opposed this approach, which mainly depends on prejudices, stereotypes, and disrespectful attitudes. In the New World, America, many writers, philosophers, scientists, and common sense managers have struggled against racism, which is a problem in life. Those who fight against racism appear as African-Americans because racism is mainly based on skin color. These people aimed to raise awareness of injustice and inequality by touching many victims of racism. James Baldwin is one of these fighters, a writer and civil rights activist. Baldwin's literary personality will be emphasized in our study, and his works Go Tell It on the Mountain, Another Country, and Sonny's Blues will be examined. The struggle for equality in a society exposed to racism will be evaluated. In this thesis, James Baldwin's passion and understanding for raising public awareness about racial oppression and social injustice in the United States, which promised equality and justice, will be tried to be revealed. Keywords : Racism, James Baldwin, Struggle, Civil Rights