Synthesis and activity studies of 4-hydroxyacetophenone-piperazine mannich bases
4-hidroksiasetofenon-piperazin mannich bazlarının sentez ve aktivite çalışmaları
- Tez No: 786174
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENİSE ECE GÜRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, piperazin, 4-hidroksiasetofenon, Mannich bazı, mikrodalga, Cytotoxicity, piperazine, 4-hydroxyacetophenone, Mannich base, microwave
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Attar, A.O. (2023). 4- Hidroksiasetofenon-piperazin Mannich bazlarının sentez ve aktivite çalışmaları. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Bu çalışmada, 1-[4-hidroksi-3-[(sübstitüe-1-piperazinil)metil]fenil]etanon iskeletine sahip on yeni bileşik, geleneksel ve mikrodalga destekli sentez yöntemleri kullanılarak Mannich reaksiyonu ile hazırlanmıştır. Geleneksel yöntemde hedef bileşikleri elde etmek için 4-hidroksiasetofenon, formaldehit ve uygun piperazin türevi karışımı 65 °C'de geri akış altında 48 saat boyunca metanol içinde reaksiyona sokulmuştur. Mikrodalga destekli sentez için 4-hidroksiasetofenon, formaldehit ve uygun piperazin türevi karışımı 1,4-dioksan içinde 120 °C'de 30 dakika reaksiyona sokulmuştur. İki yöntem arasında verim açısından bir karşılaştırma yapılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve element analizi ile doğrulanmıştır. Bileşiklerin sitotoksisiteleri insan meme kanseri hücre hattı MCF-7'ye karşı MTT deneyi ile incelenmiştir. Aktivite verilerine göre, 4 ve 7 numaralı bileşikler en yüksek sitotoksik etkiye sahiptirler.
Özet (Çeviri)
Attar, A.O. (2023). Synthesis and activity studies of 4- hydroxyacetophenone-piperazine Mannich bases. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Department of Pharmaceutical Chemistry, M.Sc. Thesis, Istanbul. In this study, ten novel compounds having 1-[4-hydroxy-3-[(substituted-1- piperazinyl)methyl]phenyl]ethanone backbone were prepared by Mannich reaction using conventional and microwave assisted synthesis methods. To obtain the target compounds in conventional method a mixture of 4-hydroxyacetophenone, formaldehyde and suitable piperazine derivative were reacted in methanol for 48 hours under reflux at 65 °C. For the microwave assisted synthesis a mixture of 4-hydroxyacetophenone, formaldehyde and suitable piperazine derivative were reacted in 1,4-dioxane for 30 minutes at 120 °C. A comparison between the two methods were carried out yield wise. Structure elucidation of the synthesized compounds were confirmed by IR, 1HNMR, 13C-NMR, and elemental analysis. The cytotoxicity of the compounds was examined against human breast cancer cell line (MCF-7) by MTT assay. According to the activity data, compounds 4 and 7 had the highest cytotoxic effect.