Çocukluk çağı kanserleri için tedavi gören hastaların psikolojik rahatsızlıklarına egzersizin etkisinin incelenmesi
The effect of exercise on the psychological disorders of children with childhood cancer
  1. Tez No: 786173
  2. Yazar: TUBA AKGÜL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Çocukluk Çağı Kanserleri, Depresyon, Egzersiz, Yaşam Kalitesi, Anxiety, Childhood Cancers, Depression, Exercise, Quality of Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma Çocukluk Çağı Kanserleri İçin Tedavi Gören Hastaların Psikolojik Rahatsızlıklarına Egzersizin Etkisinin İncelenmesini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya Erciyes Üniversitesi Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi'nde kanser tedavisi gören rastgele yöntemle seçilmiş 22 hasta gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları; Kovacs (1981) Depresyon Ölçeği, Beck ve ark. (1988) geliştirdiği Anksiyete Ölçeği, Varni ve ark. (1991) Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği, Aileler için Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Sosyo demografik bilgi formu şeklinde ayarlanmıştır. Deney grubunda yer alan gönüllülere 8 hafta boyunca, haftada 3 gün, 50 dakika olacak şekilde aerobik ve kuvvet egzersizleri yaptırılmıştır. Ayrıca deney ve kontrol grubu gönüllülerin ailelerine aile yaşam kalitesi ölçeği yapılmıstır. Ölçekler ön test ve son test şeklinde uygulanmıstır. Ölçeklerden elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 22.00 istatistik analiz programına aktarılmış ve analiz bu program vasıtası ile gerçekleştirilmiştir. Adaylara ilişkin kişisel bilgiler ve ölçek toplam puanları ve faktör puanları frekans (f) ve yüzde (%) değerleri tespit edilerek verilmiştir. Puanların normal dağılım durumlarına; normal dağılım eğrileri, çarpıklık- basıklık (skewness-kurtosis) katsayılarına göre bakılmıştır. Ölçeklerden elde edilen puanların karşılaştırılması için kontrol ve deney grubu ön test-son test bulgularının karşılaştırılmasında Independent Samples t Test kullanılırken, grupların kendi içindeki değerlendirmelerinde Paired Samples t Test istastistiği kullanılmıştır. Sonuç olarak; Çocukluk çağı kanserleri hastalarına uygulanan 8 haftalık egzersiz programının anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmamız neticesinde Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi'nde tedavi gören hastaların ortalamanın üzerinde olumlu tutuma sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the prevalence of the effect of exercise on the psychological disorders of children with childhood cancer. 22 randomly selected patients undergoing cancer treatment at Erciyes University Fevzi Mercan Children's Hospital voluntarily participated in the study. Data collection tools in research; Kovacs (1981) Depression Scale, Beck and Arc. (1988) Scale of anxiety, Varni and Arc. (1991) The Quality of life Scale for children is set as the Quality of life Scale for families and the socio demographic information form. Volunteers in the experimental group were given aerobic and strength exercises for 50 minutes 3 days a week for 8 weeks. In addition, family quality of life scale was performed for the families of the experimental and control group volunteers. The scales were administered as pre-test and post-test. The statistical analysis of the data obtained from the scales was transferred to the SPSS 22.00 statistical analysis program and the analysis was carried out through this program. Personal information about the candidates and scale total scores and factor scores are given by determining frequency (f) and percentage (%) values. The normal distribution of the scores was examined according to normal distribution curves skewness and kurtosis coefficients. For the comparison of the scores obtained from the scales, Independent Samples t Test was used in the comparison of the control and experimental group pre-test and post-test findings, while Paired Samples t Test was used in the evaluations within the groups. As a result, it was determined that the 8-week exercise program applied to childhood cancer patients positively affected anxiety, depression and quality of life. As a result of our research, it was determined that patients treated at Fevzi Mercan Children's Hospital had positive attitudes above the average.