Artroskopik cerrahi yapılan rotator cuff hastalarına interaktif online egzersizlerin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the efficiency of interactive online exercisesin patients with rotator cuff undertaking artroscopic surgery
  1. Tez No: 786180
  2. Yazar: AYŞE ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇAĞDAŞ YÖRÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator Manşet Tamiri, Fizyoterapi, Telerehabilitasyon, İnteraktif Online Egzersiz, Rotator Cuff Repair, Physiotherapy, Telerehabilitation, Interactive Online Exercise
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: El Rehabilitasyonu Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yaptığımız bu çalışmada rotator manşet yaralanması olan hastaların artroskopik cerrahi onarım sonrası interaktif online egzersiz programının etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya RM tamiri yapılan yaşları 44-65 yıl arası değişen toplam 46 hasta dahil edilmiştir. Hastalar dahil edilme kriterlerine bağlı olarak 2 gruba ayrılmıştır. Tüm hastalara RM tamiri sonrası sarkaç egzersizleri ve ağrı sınırında pasif egzersizler uygulanmıştır. Tüm hastalara 6 haftalık omuz bandajı uygulanmış ve her iki grup da ilk günden itibaren egzersizlere başlanmıştır. Aktif egzersizler tam hareket genişliğinde yapılmaya başladıktan sonra kuvvetlendirme egzersizleri ile devam edilmiştir. Planlanan tedavi süreci haftada 2 gün ve ortalama 50 dakika olmak üzere, her iki grup için de toplamda 24 seans uygulanmıştır. Tedaviye alınan tüm hastalardan öğretilen egzersizleri evde 4 tekrar olacak şekilde yapmaları istenmiştir. İnteraktif hasta grubu için WhatsApp uygulaması üzerinden görüntülü konuşma seansı şeklinde ayarlanmıştır. Hastalara verilen egzersizler hasta dosyasına yazılıp ve sonraki seansta hasta ile tekrar edilerek ev programı kontrol edilmiştir. Her iki grup için de aynı egzersizler uygulanmıştır. Egzersizlerin zorlukları aşamalı olarak artırılmıştır. Egzersiz sonrası hastalara 12 dakikalık buz uygulaması yapılması istenmiştir. Çalışmada hastalar cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 2. hf, 3. ay ve 6. ayın sonunda değerlendirilmiştir. Hastaların ağrı şiddetini belirlemek için Visuel Analog Skala (VAS) ve omuz eklemi normal hareket sınırını belirlemek için gonyometre kullanılmıştır. Ekstremitenin fonksiyonel durumu için Quick-Dash kullanılmıştır. Ayrıca kavrama kuvveti manuel olarak ölçülmüştür. Bu çalışmanın sonunda her iki grupta da RM tamiri sonrası yapılan tüm değerlendirme yöntemlerinin sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p0,05)
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the effectiveness of an interactive online exercise program after arthroscopic surgical repair in patients with rotator cuff injury. A total of 46 patients aged between 44-65 years who underwent RM repair were included in this study. Patients were divided into 2 groups depending on the inclusion criteria. All patients underwent pendulum exercises and passive exercises at the limit of pain after RM repair. A 6-week shoulder bandage was applied to all patients and both groups started exercises from the first day. After the active exercises started to be performed at full range of motion, strengthening exercises were continued. The planned treatment period was 2 days a week for an average of 50 minutes, totaling 24 sessions for both groups. All patients were asked to perform the exercises taught at home for 4 repetitions. For the interactive patient group, it was arranged as a video chat session via WhatsApp application. The exercises given to the patients were written in the patient file and the home program was checked by repeating with the patient in the next session. The same exercises were applied for both groups. The difficulty of the exercises was gradually increased. Patients were asked to apply ice for 12 minutes after exercise. Patients were evaluated preoperatively and at 2 hf, 3 months and 6 months after surgery. Visuel Analog Scale (VAS) was used to determine the severity of pain and goniometer was used to determine the normal range of motion of the shoulder joint. Quick-Dash was used for the functional status of the extremity. Grip strength was also measured manually. At the end of this study, a statistically significant (p0.05).