Adölesanlara verilen sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite eğitiminin öğrencilerin tutumlarına etkisi
The effect of healthy eating and physical activity education on attitudes of adolescents students'
- Tez No: 786246
- Danışmanlar: PROF. AYŞE ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, okul sağlığı, adölesan, hemşire, Healty eating, Physical activity, school health, adolescent, nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırma sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite eğitiminin adölesanların sağlıklı yaşam biçimi seçimleri, tutumu ve zorluk algısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırma Ekim 2021-Mayıs 2022 tarihlerinde ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel olarak yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Darıca'dan seçilen iki okuldaki 5. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur (N=307). Çalışmaya veli ve öğrenci onamı alınan 192 öğrenci dahil edilmiştir. Okullardan biri kura yöntemiyle girişim (n=56), diğeri kontrol grubu (n=136) olarak seçilmiştir. Deney grubuna sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite eğitimleri öğrenciler iki gruba ayrılarak üç oturum olmak üzere toplam 6 oturumda haftada 1 ders saati (40 dk) süresince verilmiştir. Son testler eğitimlerden üç hafta sonra uygulanmıştır. Veriler, Tanıtıcı soru formu, adölesan sağlıklı yaşam biçimi seçimleri ölçeği, adölesan sağlıklı yaşam biçimi zorluk algısı ölçeği ve adölesan sağlıklı yaşam biçimi tutum ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada ön test sosyodemografik anket verilerinde, ölçek puanlarında, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarında deney ve kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı fark yoktur. Son testte Adölesan Sağlıklı Yaşam Biçimi Seçimleri Ölçeği ve Adölesan Sağlıklı Yaşam Biçimi Zorluk Algısı Ölçeği puan ortlamaları girişim grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek, Adölesan Sağlıklı Yaşam Biçimi Tutum Ölçeği puan ortalaması ise anlamlı düşük bulunmuştur. Sonuç: Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite eğitimi (SABFA) deney grubundaki öğrencilerin beslenme ve fiziksel aktivite tutumlarını olumlu etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to determine the effects of healty nutrition and physical activity education on healthy lifestyle choices, attitudes and perception of difficulty of adolescents. Materials and methods: The research was conducted between October 2021 and May 2022 as a semi-interventional pretest-posttest control group. The universe of the study consisted of 5th grade students in two schools selected from Darıca (N=307). 192 students with parent and student consent were included in the study. One of the schools was chosen as the intervention (n=56) and the control group (n=136) by drawing lots. In the intervention group, healthy nutrition and physical activity educations were given to the students for 1 class hour (40 minutes) per week in 6 sessions, three sessions of which were divided into two groups. Post-tests were administered three weeks after the educations. Data were collected with the Introductory Questionnaire, the adolescent healthy lifestyle choices scale, the adolescent healthy lifestyle difficulty perception scale, and the adolescent healthy lifestyle attitude scale. Results: In the study, there was no statistically significant difference between the intervention and control groups in the pre-test sociodemographic survey data, scale scores, nutrition and physical activity habits. In the post-test Adolescent Healthy Lifestyles Choice Scale and Adolescent Healthy Lifestyles Difficulty Perception Scale mean scores were found to be significantly higher in the intervention group compared to the control group, while the Adolescent Healthy Lifestyle Attitude Scale mean score was found to be significantly lower. Conclusion: Healthy nutrition and physical activity education (SABFA) pozitively affected the nutrition and physical activity attitudes of the students in the intervention group.