COVİD-19 pandemisi döneminde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan prematüre bebeklere beslenme öncesi hemşire tarafından uygulanan çoklu-duyusal uyarının stres düzeyine ve beslenme sürecine etkisi
The effect of multi-sensory sti̇mulati̇on appliced by nurses on the stress level and nutrition process of pre-feeding before feeding to pre-feeding babies in the newborn intensive care unit during the COVİD-19 pandemic period
- Tez No: 786260
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre bebek, çoklu-duyusal uyarım, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, hemşire, stres, Premature infant, multi-sensory stimulation, neonatal intensive care unit, nurse, stress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sağlık Bakanlığınca Covid-19' la mücadeleye yönelik aldığı tedbirler kapsamında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine hasta ziyaretlerine günde bir kez izin verilmesinden dolayı, anne bebek etkileşimi kesintiye uğramıştır. Bu dönemde çoklu-duyusal uyarımın ve beslenmenin anne yerine hemşire tarafından yapılması önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı pandemi döneminde Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yatan prematüre bebeklere beslenme öncesi hemşire tarafından uygulanan çoklu-duyusal uyarımının, bebeklerdeki stres düzeylerine ve beslenme süreçlerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören 60 prematüre bebek çalışmaya dahil edilmiş, bebekler deney (30) ve kontrol (30) grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubundaki bebeklere beslenme öncesi hemşirelerce çoklu-duyusal uyarımı uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre deney grubundaki bebeklerin beslenme süreleri kontrol grubuna oranla daha kısadır. Deney grubundakilerin beslenme miktarının ise kontrol grubuna oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Her iki gruptaki bebeklerin düzenli olarak kilo aldıkları belirlenmiştir. Ancak deney grubundaki bebeklerin daha fazla kilo aldığı görülmüştür. Her iki gruptaki bebeklerin beslenme öncesi ve beslenme sonrası video kayıtları yapılmış ve iki uzman gözlemci tarafından stres düzeyleri değerlendirilmiştir. Her iki gözlemciye göre deney grubundaki bebeklerin hem 1. hem de 5. günde stres düzeylerinin kontrol grubundakilere oranla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; pandemi döneminde YYBÜ'de yatan prematüre bebeklere beslenme öncesi hemşire tarafından uygulanan çoklu-duyusal uyarımının bebeklerin beslenme süresini kısalttığı, beslenme miktarını arttırdığı ve stres düzeylerini düşürdüğü belirlenmiştir. Sonuçta, YYBÜ'de bebeklerin ihtiyaç duyduğu çoklu-duyusal uyarımlarının ebeveynlerce karşılanamadığı durumlarda YYBÜ hemşirelerince uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Patient visits to the Neonatal Intensive Care Unit are allowed once a day within the scope of the measures taken by the Ministry of Health to combat Covid-19; this is because mother-baby interaction has been interrupted. It is essential for the nurses to do multi- sensory stimulation and nutrition instead of the mother during this period. The aim of this study is to evaluate the effects of multi-sensory stimulation applied by the nurse to premature babies hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit during the pandemic period, on stress levels and feeding processes in babies. 60 premature babies treated in Pamukkale University Hospital Neonatal Intensive Care Unit were included in the study; infants were divided into two groups as experimental (30) and control (30) groups. The infants in the experimental group were given multi-sensory stimulation by nurses before feeding. According to the findings, the amount of nutrition in the experimental group was higher than in the control group. Babies in both groups gained weight gradually. Again, however, the babies in the experimental group gained more weight. Pre-feeding and post-feeding video recordings of the babies in both groups were taken and their stress levels were evaluated by two expert observers. According to both observers, the stress levels of the babies in the experimental group were lower than those in the control group on both the 1st and 5th days. In conclusion, multi-sensory stimulation applied by the nurse before feeding premature babies hospitalized in the NICU during the pandemic period shortened the feeding time of the babies increased the amount of feeding, and decreased the stress levels at the same time. In conclusion, it is recommended that NICU nurses apply the multi-sensory stimulation needed by infants in NICUs when parents cannot meet them.