SWOT analizi ile üçüncü yaş turizminin potansiyelinin ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi: Kuşadası örneği
Evaluation of the potential and applicability of third age tourism with SWOT analysis: Example of Kuşadası
  1. Tez No: 786261
  2. Yazar: UĞUR MERT ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşadası, Sağlık turizmi, Üçüncü yaş turizmi, Kuşadası, Health Tourism, Third Age Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Kuşadası ilçesinde yaz mevsiminde hareketlilik gösteren turizm sezonunun on iki aya yayılabilmesini sağlamak için üçüncü yaş turizm potansiyelini tespit etmektir. Yöntem: Araştırmada Kuşadası ilçesinin üçüncü yaş turizmi potansiyelinin ortaya konulması derinlemesine analiz gerektirdiğinden nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kuşadası ilçesinde üçüncü yaş turizmi ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgisi bulunan sağlık, turizm ve bakım hizmeti sağlayıcısı olan; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve STK'ler oluşturmaktadır. Üçüncü yaş turizminin paydaşları olarak belirlenmiş yetkililerle önceden hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilerek veriler toplanmıştır. Görüşmeler 14.06.2022 ile 13.10.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucu elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. İçerik analizi ile veriler temalar halinde gruplanmış, frekans ve yüzde olarak hesaplanmıştır. Bulgular: İçerik analizinden elde edilen veriler doğrultusunda SWOT analizi ile Kuşadası'nın üçüncü yaş turizminde güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri belirtilmiştir. Çalışmanın bulgularında içsel faktörlerden güçlü yönleri arasında ılıman iklime sahip olması, şehrin turizm altyapısının iyi düzeyde olması, fiyat açısından avantajlı olması ortaya çıkmaktadır. Zayıf yönlerinde ise; yatırımların eksikliği, sağlık tesislerinin yetersizliği ve nitelikli personel sayısının azlığı bulunmaktadır. Dışsal faktörlerden olan fırsatlar arasında turizmin sürdürülebilirlik özellik kazanabilmesi, ülke ve ilçe ekonomisine önemli katkı sağlaması bulunmaktadır. Kuşadası'nda üçüncü yaş turizmine yönelik tehditler ise salgın hastalıklar nedeniyle meydana gelen kısıtlamalar, terör olayları ve güvenlik sorunları bulunmaktadır. Sonuç: Çalışmada, Kuşadası'nda turizm altyapısının mevcut olması ve doğal faktörlerin üçüncü yaş turist grubunda çekim noktası olabileceği göz önünde bulundurulduğunda üçüncü yaş turizmine uygun olduğu ancak beşeri faktörlerin yetersizliği nedeniyle üçüncü yaş turizmi yatırımlarının geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the third age tourism potential in Kuşadası district in order to ensure that the tourism season, which is active in summer, can be spread over twelve months. Methods: Qualitative research methods were used in the research, as revealing the third age tourism potential of Kuşadası district requires in-depth analysis. The study group of the research is health, tourism and care service provider, which is directly or indirectly related to third age tourism in Kuşadası district; public institutions and organizations, private organizations and NGOs. Data were collected by conducting face-to-face interviews with the semi-structured interview form prepared in advance with the authorities determined as the stakeholders of third age tourism. The interviews were held between 14.06.2022 and 13.10.2022. Content analysis was applied to the data obtained as a result of the interviews. With content analysis, the data were grouped into themes and calculated as frequency and percentage. Results: The strengths, weaknesses, opportunities and threats in the third age tourism of Kuşadası are stated. Among the strengths of the internal factors in the findings of the study, it is revealed that it has a mild climate, the city's tourism infrastructure is at a good level, and it is advantageous in terms of price. In their weaknesses; There are lack of investments, inadequacy of health facilities and low number of qualified personnel. Opportunities from external factors include the ability of tourism to gain sustainability and a significant contribution to the country's and district's economy. Threats to third age tourism in Kuşadası are restrictions due to epidemics, terrorist incidents and security problems. Conclusion: In the study, considering the existence of tourism infrastructure in Kuşadası and the fact that natural factors can be a point of attraction for the third age tourist group, it is concluded that it is suitable for third age tourism. However, it was concluded that third age tourism investments should be developed due to the inadequacy of human factors.