İzole multiple kot fraktürlü hastalarda analjezi yöntemlerinin komplikasyonları önlemedeki etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of analgesia methods in prevention of complications in patients with isolated multiple rib fracture
- Tez No: 786279
- Danışmanlar: PROF. DR. HIDIR ESME
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Erector spina plan bloğu, kot fraktürü, Erector spina plane block, rib fracture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çalışmamızda 3 ve 3 ten fazla kot fraktürü olan hastaların farklı analjezi yöntemleri kullanarak ağrı derecelerini karşılaştırmayı, pulmoner komplikasyonları ve hastanede kalış süresini gruplar arasında karşılastırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda IV aneljezi, interkostal blok, erector spina plan blok ve TENS yöntemlerini etkinlik açısından karşılaştırmayı planladık. Her grup için 20-80 yaş arası araç içi trafik kazası, araç dışı trafik kazası, darp veya düşme gibi künt travmalar sonucu başvuran 20 yetişkin travma hastası seçmeyi planladık. Çalışmamızda hastalarda toraks bilgisayarlı tomografide tek taraflı, 3 veya daha fazla kot fraktürü olan, kardiyovasküler ve abdominal olarak stabil olan, ayrıca herhangi bir cerrahi prosedür uygulanmayan, hemotoraks ve pnömotoraksı olmayan, karaciğer ve böbrek yetmezliği olmayan, sedatize veya entübe olmayan, mental durumu normal olan hastaları seçmeyi planladık. Hastalar hastaneye yatış sırasında 4 gruptan herhangi birisine kapalı zarf randomizasyon yöntemiyle dağıtıldı. Ağrı derecelerinin karşılaştırılması amacıyla VAS (Visual analog score) kullanılması planlandı. Yapılan tedavilerin her hasta için 4 gün boyunca uygulanması planlandı ve planlanan tedavi öncesinde istirahatte ve öksürükle VAS değeri, oda havasında oksijen satürasyonu, tansiyon ve nabız ölçülmesi planlandı. Ayrıca işlem öncesi ve 4. gün istirahatte SFT ölçülmesi planlandı. Planlanan işlem sonrası 30. dk, 2.,3. ve 4. günlerde VAS değeri, oda havasında oksijen satürasyonu, tansiyon ve nabız değerlerinin ölçülmesi planlandı. Bulgular: Çalışmaya katılan 80 hastanın 61'i erkek (%76.2), 19'u (%23.8) kadındı. 49 hastanın (%61.3) travma nedeni düşme iken, 14 hasta (%17.5) AİTK, 11 hasta (%13.8) ADTK, 5 hasta (%6.25) hayvan saldırısı ve 1 hasta (%1.3) darp nedeniyle başvurdu. Hastaların 73'ünde (%91.3) atelektazi ve pnömoni gibi herhangi bir komplikasyon görülmezken, İV analjezi grubunda 4, TENS grubunda 2 ve İKSB grubunda 1 hasta olmak üzere 7 hastada (%8.7) komplikasyon gelişti. ESPB grubunda ise hiç komplikasyon görülmedi. Dört hastada hiç ilave analjezi ihtiyacı olmamaklabirlikte en fazla analjezi ihtiyacı 8 idi. Ortalama ilave analjezi ihtiyacı 3.44 idi. En yüksek VAS değeri işlem öncesi öksürükte ölçülür iken en düşük VAS değeri ise 4. gün istirahatte ölçüldü Sonuç: Toraks travması sonrası kaburga kırıkları çok sık görülen bir durumdur.En sık semptom ağrı ve dispne olmakla birlikte ölüme kadar götürecek komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu komplikasyonları önlemede en önemli etken yeterli analjezi ile ağrının giderilmesidir. Tedavide en sık kullanılan yöntem İV analjezi olmakla birlikte yaptığımız çalışmada Erector Spina Plan Bloğu (ESPB) ve İnterkostal Sinir Bloğu (İKSB) yapılan hastalarda ilave analjezi ihtiyacının ve komplikasyonların daha az olduğunu, hasta memnuniyetinin daha fazla olduğunu gördük. TENS grubunda ilave analjezi ihtiyacı daha fazla ve SFT değerindeki artış daha az idi. Bunu da TENS' in ağır travmalarda etkinliğinin daha az olmasına bağladık.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to compare the pain levels of patients with 3 and more than 3 rib fractures using different analgesia methods, and to compare pulmonary complications and hospital stay between the groups.Materials and Methods: In our study, we planned to compare IV analgesia,intercostal block, erector spina plane block and TENS methods in terms of effectiveness. For each group, we planned to select 20 adult trauma patients aged 20-80 years who presented with blunt traumas such as in-vehicle traffic accident, non-vehicle traffic accident, beating or falling. In our study, the patients were unilateral on thorax computed tomography, had 3 or more rib fractures, were stable in cardiovascular and abdominal terms, did not undergo any surgical procedure, did not have hemothorax and pneumothorax, did not have liver and kidney failure, were not sedated or intubated, and had normal mental status. We planned to select patients. The patients were distributed to any of the 4 groups by the closed-envelope randomization method at the time of hospitalization. It was planned to use VAS (Visual analog score) to compare pain degrees. It was planned to apply the treatments for each patient for 4 days and before the planned treatment, it was planned to measure the VAS value at rest and with coughing, oxygen saturation in room air, blood pressure and pulse. In addition, it was planned to measure PFT (pulmonary function test) at rest before the procedure and on the 4th day. After the planned procedure, 30. Minutes, 2nd,3rd and on 4th days, it was planned to measure the VAS value, oxygen saturation in room air, blood pressure and pulse values. Results: Of the 80 patients who participated in the study, 61 (76.2%) were male and 19 (23.8%) were female. The reason for trauma was falling in 49 patients (61.3%), 14 patients (17.5%) due to VTA (vehicle traffic accident), 11 (13.8%) patients due to nVTA (non-vehicle traffic accident), 5 (6.25%) animal attacks and 1 (1.3%) patient due to assault. While no complications such as atelectasis and pneumonia were observed in 73 of the patients (91.3%), complications developed in 7 (8.7%) patients, including 4 patients in the IV analgesia group, 2 patients in the TENS group, and 1 patient in the ICNB (Intercostal nervous block) group. No complications were observed in the ESPB group. Although there was no need for additional analgesia in four patients, the greatest need for analgesia was 8 doses. The mean need for additional analgesia was 3.44 doses. The highest VAS value was measured in cough before the procedure, while the lowest VAS value was measured at rest on the 4th day. Conclusion: Rib fractures after thoracic trauma are very common. Although the most common symptoms are pain and dyspnea, it can cause complications that can lead to death. The most important factor in preventing these complications is pain relief with adequate analgesia. Although the most commonly used method in treatment is IV analgesia, in our study, we found that the need for additional analgesia and complications were less, and patient satisfaction was higher in patients who underwent Erector Spina Plan Block (ESPB) and Intercostal Nerve Block (ICNB). The need for additional analgesia was greater and the increase in PFT value was less in the TENS group. We attributed this to the less efficacy of TENS in severe traumas.