Acil servise başvuran febril nötropenili hastalarda erken uyarı skorlarının prognoz üzerine olan etkinliklerininkarşılaştırılması
Comparıson of the effects of early warnıng scores on prognosıs on patıent wıth febril neutropenıa admitted to the emergency departmend
  1. Tez No: 786454
  2. Yazar: MEHMET HANİFİ AĞIRAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHFER GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Nötropenik ateş, Erken uyarı skorları, Mortalite, Emergency department, Neutropenic fever, Early warning scores, Mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Nötropenik ateş daha çok kemoterapi alan kanser hastalarında ortaya çıkar. Ciddi enfeksiyonlarla sonuçlanabilen, uzun süreli tedavi gerekebilen ve mortalitesi yüksek klinik bir durumdur. Nötropenik ateşli hastanın ilk başvuru yeri acil servislerdir. Bu nedenle acil servislerde erken tanı koyulması ve hızlı tedavi edilmesi gereken riskli hastalar tespit edilmelidir. Bu amaçla çeşitli skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bunlar febril nötropeniye özgü MASCC ve CISNE skorlarıdır. Bu çalışmamızdaki amaç febril nötropeni ile acil servise başvuran hastalarda erken uyarı skorlamalarının mortalite öngörmedeki etkinliklerini kıyaslamaktı. Bu amaçla çalışmamızda MASCC, CISNE ve sepsis için kullanılan NEWS, MEWS ve qSOFA erken uyarı skorlarını karşılaştırdık. Çalışmaya alınan hastaları; Dicle Üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi Yetişkin Acil Servisine 01.01.2018-31.12.2021 tarihleri arasında başvuran hastalar oluşturdu. Çalışma retrospektif olarak yapıldı. Çalışmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 21.paket programı kullanılarak değerlendirildi ve p< 0,05 değeri istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. . Univarite istatiksel analizler kategorik değişkenler için Man Witney U Testi kullanılarak yapıldı. P< 0,05 değeri istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. MASCC, CISNE, NEWS, MEWS ve qSOFA kestirim noktaları ile duyarlılık ve özgüllükleri ROC eğrisi analiziyle hesaplanmıştır. Çalışmamızda erken uyarı skorlamalarına mortalite açısından baktığımızda MASCC, CISNE, MEWS, NEWS ve QSOFA mortaliteyi belirlemede anlamlı bulunmuşlardır. ROC eğrisi analizi yaptığımızda NPA hastaları içinde AUC değeri en yüksek olarak NEWS görüldü. Daha sonra AUC değeri MEWS, qSOFA, MASCC ve CISNE şekinde sıralandı. Ayrıca çalışmamızda incelediğimiz PCT ve Laktat gibi biyobelirteçlerin de mortalite öngörmede başarılı olduğu görüldü. Sonuç olarak çalışmamız amacına uygun sonuçlanmıştır. Febril nötropeni, hem mortalite hem de ekonomik yük oluşturan ciddi klinik bir durum olduğu için çalışmamız başka çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Neutropenic fever is more common in cancer patients receiving chemotherapy treatment. It is a clinical condition that may result in serious infections, may require long-term treatment, and has a high mortality. The first place of application for the patient with neutropenic fever is the emergency services. For this reason, risky patients who need early diagnosis and prompt treatment should be identified in emergency departments. For this purpose, various scoring systems have been developed. These are febrile neutropenia specific MASCC and CISNE scores. The patients included in the study; Patients who applied to Dicle University Medical Faculty Hospital Adult Emergency Service between 01.01.2018 and 31.12.2021 consisted of patients. The study was done retrospectively. The data obtained in the study were evaluated using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 21st package program and a p value of < 0.05 was considered statistically significant. . Univariate statistical analyzes were performed using the Man Witney U Test for categorical variables. A p value of < 0.05 was considered statistically significant. The cut-off points of MASCC,CISNE,NEWS,MEWS and qSOFA and their sensitivity and specificity were calculated by ROC curve analysis. When we look at the early warning scores in our study in terms of mortality, MASCC, CISNE, MEWS, NEWS and qSOFA were found to be significant in determining morality. When we performed the ROC curve analysis, NEWS with the highest AUC value was seen among NPA patients. Then, the AUC value was ranked as MEWS, qSOFA, MASCC and CISNE. In addition, biomarkers such as PCT and Lactate, which we examined in our study, were also successful in predicting mortality.As a result, our study was concluded in accordance with its purpose. Since febrile neutropenia is a serious clinical condition that creates both mortality and economic burden, our study should be supported by other studies.