Kısa gebelik aralıklarının çocuklarda büyüme ve gelişmeye etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of short interpregnancy intervals on growth and development in children
- Tez No: 786465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABİT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gebelik Aralığı, Hemoglobin, D vitamini, Ferritin, B12 vitamini, Folik Asit, Pregnancy Interval, Hemoglobin, Vitamin D, Ferritin, Vitamin B12, Folic Acid
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmaya, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran çocuklardan, bir önceki canlı doğumdan sonra 24 ay geçmeden başlayan gebelik sonucu doğmuş olanlar ve bir önceki canlı doğumdan en az 24 ay geçtikten sonra başlayan gebelik sonucu doğanlar dahil edildi. Çalışma grubundaki çocukların antropometrik ölçümleri, persentil aralıkları, venöz kanda hemoglobin değerleri, D vitamini, ferritin, B12 vitamini ve folik asit değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Antropometrik ölçümleri rutin muayene sırasında tespit edilen ve venöz kan örneğinde hemoglobin, D vitamini, ferritin, B12 vitamini ve folik asit değerleri çalışılan toplam 100 çocuk bu çalışmaya dahil edilmiştir. Deney grubuna gebelik aralığı 24 ayın altında olan 50 hasta, kontrol grubuna ise gebelik aralığı 24 ay ve üstünde olanlar dahil edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; çalışmaya katılım sağlayan 100 hastanın %51,0'inin erkek %49'unun kız, genel yaş ortalamasının 5,88 yıl, %50,0'sinin 0-24 ay %50,0'sinin ise 24 ay ve üstü gebelik aralığında olduğu görülmüştür. 22 hastanın boyunun 3 persentil ve altında olduğu, bu hastaların 21'inin gebelik aralığının 24 aydan düşük, 1 hastanın gebelik aralığının ise 24 ayın üstünde olduğu; tartılarına ilişkin kategorilere göre 25 hastanın tartısının 3 persentil ve altında olduğu, bu hastaların 23'ünün gebelik aralığının 24 aydan düşük, 2 hastanın gebelik aralığının ise 24 ayın üstünde yer aldıkları saptanmıştır. B12 değerinin gebelik grupları arasında istatistiksel olarak %95 güvenle anlamlı bir farklılığa neden olduğu saptanmış, bu farklılığın nedeninin 24 ay ve üstü gruptan kaynaklandığı, folat değerinin gebelik grupları arasında istatistiksel olarak %95 güvenle anlamlı bir farklılığa neden olduğu, farklılığın nedeninin 24 ay ve üstü gruptan kaynaklandığı, ferritin değerinin gebelik grupları arasında istatistiksel olarak %95 güvenle anlamlı bir farklılığa neden olduğu, farklılığın nedeninin 24 ay ve üstü gruptan kaynaklandığı, Vit-D değerinin gebelik grupları arasında istatistiksel olarak %95 güvenle anlamlı bir farklılığa neden olduğu, farklılığın nedeninin 24 ay ve üstü gruptan kaynaklandığı, gebelik aralığı ile hemoglobin düzeyi arasında istatistiksel olarak %95 güvenle anlamlı bir farklılık olduğu, hemoglobin düzeyi düşük olan hastaların ağırlıklı olarak gebelik aralığı 0-24 ay olan grupta olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Among the children who applied to the pediatric health and diseases polyclinic of Harran University Medical Faculty Hospital, those who were born as a result of pregnancy that started less than 24 months after the previous live birth and those who were born as a result of pregnancy that started at least 24 months after the previous live birth were included in this study. It was aimed to examine the anthropometric measurements and percentile ranges, hemoglobin value, vitamin D, ferritin, vitamin B12 and folic acid values in venous blood. A total of 100 children whose anthropometric measurements were determined during routine examination and whose hemoglobin, vitamin D, ferritin, vitamin B12 and folic acid values were studied in the venous blood sample were included in this study. Fifty patients with a gestational age of less than 24 months were included in the experimental group, and those with a gestational interval of 24 months and above were included in the control group. According to the findings obtained from the study; Of the 100 patients who participated in the study, 51.0% were male, mean age was 5.88 years, 50.0% were both in the range of 0-24 months, 50.0% were in the pregnancy range of 24 and above. The height of 22 patients was at or below the 3rd percentile, the pregnancy interval of 21 of these patients was less than 24 months, and the pregnancy interval of 1 patient was above 24 months; According to the categories related to their weights, it was determined that the weight of 25 patients was at or below the 3rd percentile, the gestational interval of 23 of these patients was less than 24 months, and the gestational interval of 2 patients was above 24 months. It was determined that the B12 value caused a statistically significant difference between the pregnancy groups with 95% confidence, the reason for this difference was caused by the group of 24 months and above, the folate value caused a statistically significant difference between the pregnancy groups with 95% confidence, the reason for the difference was from the group of 24 months and above. ferritin value caused a statistically significant difference between the pregnancy groups with 95% confidence, the reason for the difference was caused by the group of 24 months and above, the Vit-D value caused a statistically significant difference between the pregnancy groups with 95% confidence, the reason for the difference was the group of 24 months and above. It was found that there was a statistically significant difference between the gestational age group and the hemoglobin level with 95% confidence, and the patients with low hemoglobin levels were predominantly in the 0-24 months group.