Adölesan futbolcuların beslenme davranışlarını etkileyen faktörler
Factors affecting nutritional behaviors of adolescent football players
- Tez No: 786485
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET TURABİ YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Futbolda Beslenme, Adölesan Futbolcu, Sporcu Beslenmesi, Nutrition in Football, Adolescent Football Player, Sports Nutrition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Beslenme durumu, bir sporcunun fiziksel uygunluğunun ve antrenmanının belirleyicilerinden biridir. Uygun yiyecek alımı fiziksel performansı artırır, diğer yandan gıda eksikliği, zayıf atletik performansa neden olur. Bir adölesanın, özellikle de sporla uğraşanların yaşamı için sağlıklı ve yeterli beslenme gereklidir. Diyet alımı, beslenme bilgisi, internet, medya, genetik, çevre, antrenör, takım arkadaşları, ebeveyn, ırk, din, sosyo-ekonomi ve kültür gibi birçok faktörden etkilenir. Bu çalışmada Türkiye Futbol Altyapı Gelişim Liglerinde mücadele eden bir futbol kulübü futbolcuların beslenme davranışlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla nitel araştırma yöntem ve teknikleri uygulanmıştır. Çalışma bir TFF Süper Ligde takımı bulunan Futbol Kulübü Gelişim Liginde lisanslı futbol oyuncularından araştırmaya katılmayı kabul eden yaşları 14-16 arasında, U15- U16 Gelişim Liglerinde, 20 erkek futbolcu ile nitel olarak yapılmıştır. Çalışma kapsamındaki görüşmelerde futbolculara“demografik bilgiler”ve“kılavuz sorular”kullanılmıştır. Çalışmanın verileri NVIVO 12 nitel araştırma yazılımı ile sınıflandırılma sonucu değerlendirilmiştir. Çalışma için yapılan görüşmeler sonucunda adölesan futbolcuların beslenme davranışlarında bireysel, ekonomik durum, internet, aile, kulüp diyetisyeni ve antrenör faktörleri öne çıkmıştır. Adölesan futbolculara ve beslenme davranışlarını etkileyen ailelerine ve antrenörlerine beslenme eğitimi verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan medyanın ve rol modellerin olumlu beslenme davranışı konusunda daha etkin kullanımı ve ayrıca beslenme ortamının olumlu biçimde değiştirilmesi önemli görünmektedir. Futbol kulüplerinde güncel bilgiler ve davranış değişikliği becerileri konusunda donatılmış beslenme uzmanı/diyetisyen bulunabilirliğinin artırılması da doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması için doğrultusunda büyük etki sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Nutritional status is one of the determinants of an athlete's physical fitness and training. Appropriate nutrient intake improves physical performance, while nutrient deficiencies result in poor athletic performance. A healthy and adequate diet is necessary for the life of an adolescent, especially those involved in sports. Dietary intake is influenced by many factors such as nutritional information, internet, media, genetics, environment, coach, teammates, parents, race, religion, socio-economics and culture. In this study, qualitative research methods and techniques were applied to determine the factors affecting the nutritional behavior of football players of a football club competing in the Turkish Football Infrastructure Development Leagues. The study was carried out qualitatively with 20 male football players between the ages of 14-16, in the U15-U16 Development Leagues, who agreed to participate in the research, among the licensed football players in the Football Club Development League, which has a team in a TFF Super League. In the interviews within the scope of the study,“demographic information”and“guide questions”were used with the football players. The data of the study were evaluated as a result of classification with NVIVO 12 qualitative research software. As a result of the interviews conducted for the study, it was found that the nutritional behaviors of adolescent football players were affected by individual, economic status, internet, family, club dietitian and coach factors. It has been concluded that nutrition education should be given to adolescent football players and their families and coaches who affect their nutritional behaviors. On the other hand, it seems important to use the media and role models more effectively on positive nutritional behavior and also to change the nutrition environment in a positive way. Increasing the availability of nutritionists / dietitians equipped with up-to-date information and behavior change skills in football clubs will also have a great impact on gaining the right nutrition habits.