Profesyonel futbolcu adayı erkek ergen futbolcuların sağlıklı yaşam biçimi seçimlerinin ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evoluation of healthy lifestyle choices and behaviors of professional football candidate male adolescent football players
- Tez No: 837400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE DUT, PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Sağlıklı Yaşam Biçimi, Futbolcu, Adolescent, Healthy Lifestyle, Football
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: 13-19 yaş arası profesyonel futbolcu adayı erkek ergenlerin sağlıklı yaşam biçimi seçimleri, sağlıklı yaşam davranışları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 15/09/2023-15/11/2023 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Adölesan Polikliniğine başvuran 13-19 yaş arası, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) süper lig takımlarının alt yapılarında futbol oynayan, profesyonel futbolcu adayı, genel sağlık kontrollerine gelen 469 erkek futbolcu alındı. Katılımcıların boy, kilo ve vücut kitle indeksi hesaplanmış olup, araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik bilgi formu ile“Adölesan Sağlıklı Yaşam Biçimi Seçimleri Ölçeği”ve“Adölesan Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği”kullanıldı. Anket formu Google Docs uygulaması ile katılımcıların telefonuna online olarak gönderildi. Bulgular: Profesyonel futbolcu ergenlerin sağlıklı yaşam biçimi seçimleri ile davranışları arasında pozitif korelasyon saptandı. Yiyeceklere tuz ekleme en olumsuz seçim olarak göze çarparken, ergenlerin en çok sergiledikleri sağlıklı yaşam davranışları pozitif yaşam bakışı, en az gerçekleştirdikleri davranış ise sağlık sorumluluğu olarak belirlendi. Yaş arttıkça sağlıklı yaşam biçimi seçimleri ve davranışlarının negatif yönde etkilendiği, sağlık durumunu iyi olarak belirten ergenlerin ise sağlıklı yaşam biçimi seçim ve davranışlarını daha fazla gerçekleştirdiği gözlemlendi. Anne ve babanın eğitimi düzeyi arttıkça fiziksel aktivite davranışlarının olumlu etkilendiği görüldü. Normal boy persentil aralığında bulunan futbolcu ergenlerin daha sağlıklı davranışlar sergilediği gözlenirken düşük boy persentil grubunda olanların daha olumsuz seçimler yaptığı bulunmuştır. Uzun süredir lisanslı futbol oynayan ergenlerin seçim, beslenme ve sağlık sorumluluğu konusunda yeni başlayanlara göre daha olumsuz sonuçlarının olduğu görülmüştür. Sonuç: Profesyonel futbolcu adayı erkek ergenlerin erken ergen dönemde sağlıklı yaşam biçimi seçimlerinin ve davranışlarının erişkin dönemde de sürdürülebilirliği önemlidir. Ergenlerin sağlık durumu ve sağlık algılarının iyileştirilmesinin seçim ve davranışlarına olumlu yansımaları olacaktır. Sağlıklı seçimler yapmaları konusunda teşvik edilmeleri olumlu davranışlara yol açacak ve bireyin daha sağlıklı bir gelecek yaşamasına olanak tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the healthy lifestyle choices, health behaviors, and influencing factors of male adolescents aged 13-19 aspiring to become professional football players. Materials and Methods: A total of 469 male football players aged 13-19, playing in youth teams of Super League clubs affiliated with the Turkish Football Federation (TFF), who presented to the adolescent clinic of Istanbul Training and Research Hospital, Süleymaniye Birth and Children's Hospital for health check-ups between 09/15/2023-11/15/2023 were included in the study. Participants' height, weight and body-mass indexes (BMIs) were calculated. A sociodemographic information form prepared by the researcher and“Adolescent Healthy Lifestyle Choices Scale”, and“Adolescent Healthy Lifestyle Behavior Scale”were used. A survey was sent to participants online using Google Docs application. Results: Positive correlation was found between the healthy lifestyle choices and behaviors of adolescent professional football players. Adding salt to food was identified as the most negative choice, whereas the most performed healthy lifestyle behaviors of adolescents were positive life preceptions, and the least performed behavior was health responsibility. It was observed that as age increased, the healthy lifestyle choices and behaviors were negatively affected, and adolecents who perceived their health status as poor exhibited healthier lifestyle choices and behaviors. It was observed that physical activity behaviors were positively influenced as parents' education level increased. Adolescents within the normal height pecentile range exhibited healthier behaviors, while those in low percentile group made more negative choices. Adolescents who had been playing licenced football for a long time had more negative results in choices, nutrition, and health responsibility compared to beginners. Conclusion: The sustainability of healthy lifestyle choices and behaviors in early adolescence is cruical for male adolescents aspiring to become professional football players. Encouraging them to make healthy choices will lead to positive behaviors and enable individuals to live a healthier future.