Kronik bel ağrısı olan hastalarda ağrı inançları, ağrı ile baş etme becerilerinin girişimsel tedavi yanıtına etkisi
  1. Tez No: 786486
  2. Yazar: HİLAL ÇAKMAK KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDİL TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Girişimsel tedavi, Ağrı inançları, Ağrıyla baş etme becerileri, Low back pain, Interventional treatment, Pain beliefs, Pain coping skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kronik Bel Ağrısı Olan Hastalarda Ağrı İnançları, Ağrı ile Baş Etme Becerilerinin Girişimsel Tedavi Yanıtına Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı ağrı polikliniğinimize başvuran kronik bel ağrılı hastaların ağrı inançlarını, ağrıyla baş etme becerilerini tespit ederek girişimsel tedavi yanıtına etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Böylece günümüzde kronik ağrı tedavisinde önem kazanan non-farmakolojik yöntemlerin kullanımına ve kişiye özel tedavi planı geliştirme sürecine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz algoloji polikliniğine kronik bel ağrısı sebebiyle başvuran, kriterleri karşılayan, bilgilendirilmiş gönüllü onam formunu imzalayan 72 hasta dahil edildi. Hastalara ilk gelişlerinde sosyodemografik veri formu doldurtuldu. Ağrı İnançları Ölçeği (AİÖ) ve Ağrıyla Baş Etme Ölçeği (ABÖ) uygulandı. Ağrı skalası olarak hastaların VAS değerleri kaydedildi ve Kısa Form Mcgill Ağrı Anketi (SF-MPQ) uygulandı. VAS ve Kısa Form Mcgill Ağrı Anketi hastalara işlemden önce, işlemden sonra 1. saat ve işlemden sonra 2. hafta olmak üzere 3 kez uygulandı. Bütün hastalara girişimsel tedavi olarak DRG-RF (Dorsal Root Ganglion-Radyofrekans Ablasyonu) uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 54,0 ±13,5 olarak saptandı. Hastaların % 63,9' ü kadın %36,1'i erkek idi. Hastaların girişimsel tedavi öncesi ve sonrası 1. saatteki VAS ve McGill ağrı skoru değerleri arasında anlamlı azalma saptandı (p0,05). Hastaların ağrı skorundaki azalma tedaviden fayda gördüklerini gösterdi. Ağrı inançları organik alt boyut ve psikolojik alt boyut puanları benzerdi. Organik alt boyut puanı arttıkça girişimsel tedavi sonrası 2. hafta McGill ağrı skorunun azaldığı görüldü. Organik inançlar puanının psikolojik inançlar puanına göre işlem başarısı ve ağrı şiddetinin azalması üzerine daha etkili olduğu belirlendi. Ağrıyla baş etme alt gruplarından ''kendi kendine başa çıkma'' puanının ise diğer gruplara göre daha yüksek olduğu görüldü. Ağrıyla başa çıkma ''Tıbbi çare arama'' alt boyutuyla girişimsel tedavi sonrası 1. saat McGill ağrı skoru arasında anlamlı korelasyon tespit edildi. Tıbbi çare arama yöntemini seçen hastaların tedavi sonrası ağrı skorunun arttığı, girişimsel tedaviden fayda görmedikleri tespit edildi. Hastaların yaşlarıyla girişimsel tedavi sonrası 1. saat VAS değerleri arasında ters yönlü korelasyon tespit edildi. Hastaların yaşı arttıkça tedavi sonrası ağrı şiddeti azalmaktadır. Ağrıyla baş etmek için erkekler kadınlara oranla daha fazla ''kendi kendine başa çıkma'' yöntemini seçmiştir. Erkekler kadınlara göre ağrıyla kendi kendine başa çıkarak daha iyi ağrı kontrolü sağlamaktadırlar. Bekarlar ağrıyla baş etmek için daha fazla ''Çaresizlik'' yöntemini seçmiştir. Bekarlar ağrıyla baş etmede evlilere göre daha yetersizdir. Sonuç: Bu çalışmada ağrı inançları organik inançlar puanının psikolojik inançlar puanına göre tedaviden fayda görme ve ağrı şiddetinin azalması üzerine daha etkili olduğu belirlendi. Ağrıyla baş etme yöntemi olarak“Tıbbi çare arama”yöntemini seçen hastaların tedavi sonrası ağrı şiddetinin arttığı, girişimsel tedaviden fayda görmedikleri tespit edildi. Erkekler kadınlara göre daha fazla“Kendi kendine başa çıkma”yöntemini seçerek daha iyi ağrı kontrolü sağlamaktadırlar. Kronik bel ağrısı tedavisine ihtiyaç duyan bireylerin ağrı inançları alt boyutlarının ve ağrıyla baş etme becerilerinin belirlenerek tedavi planının kişiselleştirilmesi, maliyet etkinlik oranını ve hasta–hekim memnuniyetini arttıracak; ağrı tedavisinde hızlı ve başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Effect of Pain Beliefs and Pain Coping Skills on Interventional Treatment Response in Patients with Chronic Low Back Pain Objective: The aim of this study is to determine the pain beliefs and coping skills of patients with chronic low back pain who applied to our pain outpatient clinic and to investigate whether they have an effect on the interventional treatment response. Thus, it is aimed to contribute to the use of non-pharmacological methods, which have gained importance in the treatment of chronic pain today, and to the process of developing a personalized treatment plan. Materials and methods: The study included 72 patients who applied to the algology outpatient clinic of our hospital due to chronic low back pain, met the criteria, and signed the informed consent form. Sociodemographic data form was filled in at the first visit of the patients. Pain Beliefs Scale and Pain Coping Scale were administered. VAS values of the patients were recorded as pain scale and Short Form Mcgill Pain Questionnaire (SF-MPQ) was applied. VAS and Short Form Mcgill Pain Questionnaire were administered to the patients 3 times before the procedure, at the 1st hour after the procedure, and at the 2nd week after the procedure. DRG-RF (Dorsal Root Ganglion-Radiofrequency Ablation) was applied to all patients as an interventional treatment. Results: The mean age of the patients included in the study was 54.0 ±13.5 years. 63.9% of the patients were female and 36.1% were male. There was a significant decrease between the VAS and McGill pain scores at the 1st hour before and after the interventional treatment (p0.05). The decrease in the pain score of the patients showed that they benefited from the treatment. Pain beliefs organic sub-dimension and psychological sub-dimension scores were similar. As the organic sub-dimension score increased, it was observed that the McGill pain score decreased at the 2nd week after interventional treatment. It was determined that the organic beliefs score was more effective on the success of the procedure and the reduction of pain intensity than the psychological beliefs score. It was seen that the“self-coping”score, which is one of the subgroups of coping with pain, was higher than the other groups. A significant correlation was found between the sub-dimension of coping with pain and the first hour McGill pain score after interventional treatment. It was determined that patients who chose the method of seeking a medical remedy had an increased pain score after treatment and did not benefit from interventional treatment. An inverse correlation was found between the age of the patients and the VAS values at the 1st hour after interventional treatment. As the age of the patients increases, the severity of pain after treatment decreases. To cope with pain, men chose more self-coping methods than women. Compared to women, men provide better pain control by coping with pain on their own. Singles have chosen more“Desperation”methods to deal with pain. Singles are more incapable of coping with pain than married ones. Conclusion: In this study, it was determined that pain beliefs organic beliefs score was more effective on benefiting from treatment and reducing pain severity than psychological beliefs score. It was determined that the patients who chose the“Medical remedy”method as the method of coping with the pain increased after the treatment and did not benefit from the interventional treatment. Men achieve better pain control by choosing“self-coping”more than women. Personalizing the treatment plan by determining the pain beliefs sub-dimensions and coping skills of individuals who need chronic low back pain treatment will increase the cost-effectiveness ratio and patient-physician satisfaction; We think that it will provide fast and successful results in pain treatment.