Karayolu bitkisel tasarım çalışmalarında bitkisel materyallerin ve uygulama tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of vegetable materials and application techniques in highway plant works
- Tez No: 786540
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bitki toplulukları, çim alanlar, yaşam alanı sunma, yol kenarı bitki planlaması, Habitat provision, lawns, plant communities, roadside plant planning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımında ekolojik planlama yönteminin önemi ve yerini vurgulamak amacıyla geliştirilen planlama ve uygulama tekniklerini incelemek ve değerlendirmek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Yeşil alan kavramı içerisinde pasif bir kimliğe sahip olan cadde ve bulvarlardaki orta refüj ve kavşaklar, kent kimliğinin oluşmasında ve yansıtılmasında önemli bir konumdadır. İstanbul gibi tarihsel ve kültürel olarak çok zengin bir birikime sahip olan kentlerde, yol güzergâhlarında yapılan peyzaj bitkilendirme çalışmaları, kent peyzajına ve kent kimliğine pozitif yönde katkı sağlamaktadır. Kültürel ve tarihsel olarak çok zengin bir birikime sahip olan İstanbul, bu çalışma çerçevesinde karayolu peyzajında yapılan peyzaj bitkilendirme tasarımı incelenmiş ve mevcut durumu değerlendirilmiştir. Bu çalışmada temel olarak günümüzde kent ekosisteminde önemli bir yere sahip olan çim alanların su tasarrufu düşüncesi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda; İstanbul'un yeşil alan sisteminin önemli bir parçasını oluşturan yol kenarları D-100 Karayolu örnek kavşakların dönüştürülmesi incelenerek, buralarda ağırlıklı olarak benimsenen bitkilendirme tasarımı anlayışı ve son yıllarda görülen başlıca dönüşümle ilgili örnekler verilmiş, çim alanların bu düzenlemelerdeki payı ele alınmıştır. Bu tezde çim, çalı, ağaç ve yer örtücülerin su tüketim miktarı, yapım ve bakım maliyet analizi ve türlerin kullanım farklılıklarına göre tasarruf analizinin ekolojik faydaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine and evaluate the planning and application techniques developed to emphasize the importance and place of the ecological planning method in the sustainable use of natural resources. Middle refugeand intersections in the streets and boulevards, which have a passive identity within the concept of green space, are in an important position in the formation and reflection of the urban identity. In cities like Istanbul, which have a very rich historical and cultural background, planting works on road routes contribute positively to the urban landscape and urban identity. Istanbul, which has a very rich cultural and historical background, has been examined within the scope of planting projects in the highway landscape and its current situation has been evaluated within the framework of this study. In this study, it is aimed to evaluate the grass areas, which have an important place in the urban ecosystem today, in terms of water saving thought. In this context; The conversion of roadside D-100 Highway sample intersections, which form an important part of the green area system of Istanbul, has been examined, and examples of the vegetation design concept that has been predominantly adopted here and the main transformation seen in recent years have been given, and the share of grass areas in these arrangements has been discussed. In this thesis, the ecological benefits of the savings analysis according to the water consumption amount, construction and maintenance cost analysis of grass, shrubs, trees and groundcovers and the usage differences of the species were evaluated.