When 'you' and 'me' become 'we': The sense of unity in relationship-defining memories
'Sen' ve 'ben', 'biz' olduğunda: İlişki tanımlayıcı anılarda birlik hissi
- Tez No: 786579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV ÇAVDAR SİDERİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: otobiyografik bellek, ilişkiyi tanımlayan anılar, birlik hissi, çift kimliği, güvenli bağlanma, ilişki doyumu, autobiographical memory, relationship-defining memories, the sense of unity, couple identity, secure attachment, relationship satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Daha önce yapılan araştırmalar, bireylerin birlik hissi ile ilişki doyumları arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca çiftlerin birlik hissi ile bağlanma güvenliği arasında bir bağlantı olduğu da ima edilmektedir. Bu çalışmanın üç amacı vardır. İlk amaç, ilişki doyumunu neyin yordadığını incelemektir. Bu çalışmanın diğer bir amacı, bağlanma güvenliğini neyin öngördüğünü incelemektir. İlişkiyi tanımlayan anılardaki“biz”kelimelerinin ve bu anılarla ilgili olumlu ve olumsuz duyguların, çiftlerin sadece ilişki doyumunu değil, aynı zamanda bağlanma güvenliğini de yordadığı varsayılmaktadır. Bu çalışmanın son amacı ise, ilişkiyi tanımlayan anılardaki baskın temaları incelemek için bir içerik analizi yapmaktır. Katılımcıların ilişkilerini en çok yansıtan ve tanımlayan anıyı yazmaları istenmiştir. Daha sonra bu anılarla ilgili hissettikleri duyguları derecelendirmişlerdir. Son olarak, ilişki doyumlarını ve bağlanma güvenliklerini ölçmek için sırasıyla İlişki Doyum İndeksi (İDİ-4) ve Duyarlılık, Ulaşılabilirlik, Yakınlık Ölçeği'ni (DUY) doldurmuşlardır. İlişki doyumunu ve bağlanma güvenliğini neyin yordadığını incelemek için ayrı çoklu regresyon analizleri yapıldıktan sonra, ilişkiyi tanımlayan anılardaki birlik hissi, olumlu duygular ve olumsuz duyguların bağlanma güvenliğini yordadığı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, yalnızca birlik hissi ve olumlu duyguların ilişki doyumunu yordadığı bulunmuştur. Öte yandan, dört farklı kodlayıcının anılardaki baskın temaları analizinin ardından, katılımcıların ilişkiyi tanımlayan anılarında on dört tema ortaya çıktığı görülmüştür. Sonuçlar, varolan literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Son olarak, birlik hissi, olumlu duygular, olumsuz duygular, ilişki doyumu ve bağlanma güvenliğine ilişkin çıkan sonuçların klinik psikoloji ve çift terapisi bağlamında anlamı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Previous studies showed that there is a relationship between the sense of unity of individuals and their relationship satisfaction. Also, it is implied that there is a link between the sense of unity and attachment security of couples. There were three aims of the present study. First aim was to examine what predicts relationship satisfaction. Another purpose of the present study was to study what predicts attachment security. It is hypothesized that“we”words (namely, the sense of unity) in relationship-defining memories and the levels of positive and negative emotions memories with these memories can predict not only relationship satisfaction but also attachment security of couples. Final goal of the present study was to conduct a content analysis for themes in relationship-defining memories. Participants wrote down the memories that most reflected and defined their relationship. Then, they rated their emotions they felt about these memories. Finally, they completed Couple Satisfaction Index (CSI) and Brief Accessibility, Responsiveness, and Engagement Scale (BARE) to measure their relationship satisfaction and attachment security, respectively. After conducting separate multiple regression analyses for examining what predicts relationship satisfaction and attachment security, it was revealed that the sense of unity, positive emotions, and negative emotions associated with relationship-defining memories predicted attachment security. Nevertheless, only the sense of unity and positive emotions experienced in relationship-defining memories predicted relationship satisfaction. On the other hand, fourteen themes emerged in participants' relationship-defining memories after four different coders analyzed dominant themes in memories. Results are discussed within the existing literature. Finally, clinical implications of results regarding the sense of unity, positive emotions, negative emotions, relationship satisfaction and attachment security were discussed.