Sınıf II ve yüksek vertikal yüz boyutuna sahip temporomandibuler eklem hastalığı olan bireylerde MMP1 RS1799750 polimorfizmi ve TGF-ß rs1800470 polimorfizminin incelenmesi
Investigation of MMP1 RS1799750 polymorphism and TGF-ß RS1800470 polymorphism in individuals with class II hyperdivergent deformities with temporomandibular joint disease
  1. Tez No: 786677
  2. Yazar: BEGÜM TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN ÖNEM ÖZBİLEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BESTE TACAL ASLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Genetik, Dentistry, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, Temporomandibular eklem rahatsızlıkları, MMP1, TGF- β1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı MMP1 geninin rs1799750 1G/2G polimorfizmi ve temporomandibular disk deplasmanı arasındaki ve TGF-β1 geninin rs1800470 T/C polimorfizmi ile iskeletsel gelişim arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kliniğimize başvuran bireylerin sefalometrik değerlendirmeleri sonrasında,“Temporomandibular Rahatsızlıklar için Araştırma Teşhis Kriterleri”ne (TMR/ATK) göre temporomandibular rahatsızlıkların belirti ve bulgularının değerlendirilmesi sonucunda 22'şer bireyden oluşan üç grup oluşturulmuştur. Sınıf II, hiperdiverjan bireylerden TMR (+) bulgulara sahip olduğu saptanan bireyler Grup 1'e, TMR (-) bulgulara sahip bireyler ise Grup 2'ye; Sınıf I, normodiverjan, TMR (-) bulgular gösteren bireyler ile Grup 3'e dahil edilmiştir. Tüm bireylerden mukoza sürüntü örneği toplanıp, genotip incelemesi yapılmıştır. Bulgular: Grup 2'de 2G allel görülme oranı (%72,7), diğer gruplardan anlamlı düzeyde yüksektir. MMP1 geni 1G/1G genotipinin ANB açısı ve Wit's ortalaması, 1G/2G ve 2G/2G'den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. TGF- β1 TT genotipinin SNB ortalaması, TC'den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. TT'nin Co-Gn ortalaması, CC'den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç: MMP1 geninin 1607 1G/2G polimorfizminin 2G alleli ile bireylerin disk deplasmanı geliştirme riski arasında bir ilişki bulunmaktadır. TGF-β1 geninin 29 T/C polimorfizminin C alleli varlığında mandibular gelişimi negatif yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationships between the rs1799750 1G/2G polymorphism of the MMP1 gene and temporomandibular disc displacement, and between rs1800470 T/C polymorphism of TGF-β1 gene and skeletal development. Materials and Methods: Sixty-six individuals who applied to our clinic were examined radiographically prior to evaluation of the signs/symptoms of temporomandibular disorders according to the“Research Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders”(RDC/TMD). Class II, hyperdivergent individuals with TMD (+) were assigned to Group 1, and individuals with TMD (-) were included in Group 2; while Class I, normodivergent individuals with TMD (-) were included in Group 3. Oral mucosa swab samples were collected and genotype analysis was performed. Results:.