Avignon Papalığı: 1305-1378
Papacy of Avignon: 1305-1378
- Tez No: 786717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYİME DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Papalık, Avignon Papalığı, V. Clemens, Roma, Fransa, Papacy, The Papacy of Avignon, Clemens V, Rome, France
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 429
Özet
V. Clemens'in bir alternatif olarak küçük Avignon'u seçmesi, XI. Gregorius'a kadar, toplam yedi papanın Roma Kilisesi'ni buradan idare etmesinin yolunu açmıştır. Bu süreçte hüküm süren papalar Roma'ya uğramadan, Roma Kilisesi ve Batı Hıristiyanlık dünyasını Avignon'dan yönetmişlerdir. Hepsi hukuk eğitimi almış olan papalar, Roma Kilisesi'nin politikasını 14. yüzyılın gerçeklerine göre şekillendirmek için uğraş vermişlerdir. Ancak dönem kendi içerisinde pek çok sorunu bünyesinde barındırmaktadır. Bavyeralı Ludwig ile olan mücadeleler, İtalya meseleleri, Yüzyıl Savaşları, veba salgınları, Kilise'nin doktrinel meseleler haricinde ilgilenmek zorunda olduğu ciddi sorunlardan sadece bir kaçıdır. Papalığın İtalyan arenasından uzaklaşması, onun Avignon merkezli yeni dinamikler üzerine Kilise politikası inşa etmesini beraberinde getirmiştir. Birkaç örnek hariç Avignon papaları, Papalığın kalıcı olarak Roma'ya dönmesinin askeri operasyonlar ile mümkün olduğu sonucuna ulaştıklarından bölgeyi şekillendirmede bu politikayı takip etmişlerdir. Diğer Avrupa ulusları ile ilişkiler de birkaç gerilim anı haricinde dostane bir şekilde seyretmiştir. Roma'dan uzakta olmak beraberinde merkezileşme kaygılarını da getirmiştir. Merkezileşme ile özellikle XXII. Ioannes'in titiz gayretleri sonucunda var olan ofislere işlevsellik getirilmiştir. Papalık, Kilise ofisleri ve idari kadronun şekillenmesi adına Avignon papalarına çok şey borçludur. Ancak merkezileşme çabalarının en önemli ayağının etkin vergi ve fon toplama gerçeği olduğu önemli bir husustur. Bu durumda bir kurum olarak Papalık sarayının laiklerin saraylarıyla aynı görünüme kavuşması, halkın Kilise politikalarından soğumasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Clemens V.'s choice of small Avignon as an alternative stopping place paved the way for seven popes, up to the Gregorius XI to administer the Roman Church from here. In this process, the popes who reigned ruled the Roman Church and the Western Christian World from Avignon, without visiting Rome. Popes, all of whom lad a law education,struggled to shape the policy of the Roman Church according to the realites of the 14th century. However, the period contains many problems within itself struggles wiht Ludwig of Bavaria, matters of Italy, the Hundred Years War, plagues it just some of the serious problems the Church has to deal with, apart from doctrinal matters. Relationships are multifaceted as a result of the Church and popes positioning themselves above all kings and peoples. The departure of the Papacy from the Italian arena brought with it the construction of Church policy on the new dynamic based in Avignon. Except for a few examples, the popes of Avignon followed this policy in shaping the religion, as they came to the consclusion that the permanent return of the Papacy to Rome was possible through military operations. Relations with other other European nations have also been amicable except for a new moments of tension. Being away from Rome brought with it centralization concerns. With centralization functionality was brought to existing offices, especially as a result of the meticulaus efforts of the Ioannes XXII. The Papacy owes much to popes of Avignon for the formation of Church officies and administrative staff. However, it is an important issue that the most important pillar of centralization efforts is the fact of effective tax and fund collection. In this case, the Papal Palace, as an institution, had the same appearence as the secular palaces, causing the people to be alienated from the policies of the Church.