Kilise tarihinde Avignon papaları
Popes of Avignon in church history
- Tez No: 803469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Avignon, Avignon Papalığı, Hıristiyanlığın Babil Sürgünü, Katoliklerin ikinci başkenti, Avignon, Avignon Papacy, Babylonian Exile of Christianity, second capital of Catholics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hıristiyanlığın Katolik mezhebinde Vatikan merkez olarak kabul edilmektedir. Bunun sebebi İsa Mesih'in Matta 16:18'deki“Sen Petrus'sun ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım”cümlesidir. Latincede kaya anlamına gelen Petrus, aynı zamanda Havarilerin lideri ve İsa Mesih'e en yakın olan kişidir. Petrus, M. 64'de Roma'da idam edilerek hayatını kaybetmiş ve oraya defnedilmiştir. İncillerde yer alan bu ibare sebebiyle Katolikler merkezlerini Kutsal şehir olarak kabul ettikleri Roma'ya inşa etmişlerdir. Ancak XIV. yy'da Kilise, Fransa'nın Avignon şehrine taşınmıştır. Katolik Kilisesinin Roma'yı terk edip Avignon'a taşınmasının ardından koyu Katolikler tarafından bu döneme“Hıristiyanlığın Babil Sürgünü”denilmiştir. İki bölümden oluşan bu çalışmamızda, öncelikle Avignon şehri tanıtılmış ardından papaların şehre taşınmasından sonra vuku bulan olaylar aktarılarak, Kilisenin Avignon'a neden taşındığı, bu dönemde yaşanan olaylar nelerdi ve bu döneme neden sürgün denildiği gibi sorulara yanıt aranmıştır. Çalışmada literatür taraması yapılarak, çoğunluğu Fransızca olan kaynaklar kullanılmış ve tasviri bir metot benimsenmiştir. Avignon'da ikamet eden yedi Papanın dönemleri, farklı alt başlıklar altında ele alınarak her birinin kendi döneminde gerçekleşen önemli olaylar ön plana çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Catholic sect of Christianity, the Vatican is accepted as the center. The reason for this is the sentence“You are Peter, and on this rock, I will build my Church”in Matthew 16:18. Peter, which means rock in Latin, is also the leader of the Apostles and the person closest to Jesus Christ. Peter died in Rome in 64 A.D. and was buried there. Because of this phrase in the Gospels, Catholics built their headquarters in Rome, which they accepted as the Holy city. However, in the XIV. In the 19th century, the Church was moved to Avignon, France. After the Catholic Church abandoned Rome and moved to Avignon, this period was called the“Babylonian Exile of Christianity”by the Catholics. In this study, which consists of two parts, firstly the city of Avignon has been introduced, and then the events that incoming the Popes moved to the city were explained, and answers were sought to questions such as why the Church was moved to Avignon, what were the events in this period, and why this period was called exile. In the study, by making a literature review; Sources mostly in French were used and a descriptive method was adopted. The seven Popes residing in Avignon are discussed under different sub-headings, and the important events that took place during his period are tried to highlight.