Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımının yaygınlaşmasının insani gelişme üzerindeki etkisi: Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu örneği
Impact of information and communication technologies penetration on human development: Evidence from Economic Community of West African States
  1. Tez No: 786872
  2. Yazar: AMADOU BAİLO BARRY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Gelişme, ICT Yayılımı, Bootstrap Eşbütünleşme Testi, Bootstrap Nedensellik Testi, Human Development, ICT Penetration, Bootstrap Cointegration Test, Bootstrap Causality Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsani gelişmei ekonomik büyüme ve kalkınmanın önemli bir bileşenidir. Bu nedenle, insani gelişmenin belirleyicileri ekonomik büyüme ve kalkınmayı destekleyecek optimal politikaların tasarımı ve gerçekleştirilmesi açısından çok önemlidir. Bu çalışmada bootstrap eşbütünleşme ve nedensellik testleri kullanılarak 2000-2018 döneminde, Bilgi İşlem Teknolojileri kullanımının yaygınlaşmasının insani gelişme üzerindeki etkisi Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu örnekleminde araştırılmıştır. Nedensellik analizi sonucunda Benin, Fildişi Sahili, Nijerya, Senegal ve Sierra Leone'de internet kullanımından insani gelişmeye doğru tek yönlü nedensellik, Fildişi Sahili, Liberya, Nijer ve Togo'da ise mobil hücresel aboneliklerden insan gelişmeye doğru tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Ayrıca Benin, Cabo Verde, Gambiya ve Gana'da insani gelişmeden mobil hücresel aboneliklere doğru tek yönlü nedensellik belirlenmiştir. Diğer yandan eşbütünleşme analizi internet kullanımı ile mobil hücresel aboneliklerin uzun dönemde insani gelişmeyi pozitif etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human development is a significant component of economic growth and development. Therefore, determinants of human development are crucial to designing and implementing the optimum policies to boost economic growth and development. This study investigates the impact of ICT penetration on human development in the Economic Community of West African States for the period of 2000-2018 through bootstrap cointegration and causality tests. The causality analysis disclosed a unilateral causality from internet usage to human development in Benin, Côte d'Ivoire, Nigeria, Senegal, and Sierra Leone and a one-way causality from mobile cellular subscriptions to human development in Côte d'Ivoire, Liberia, Niger, and Togo, but there existed a significant causality from human development to mobile cellular subscriptions in Benin, Cabo Verde, Gambia, and Ghana. On the other side, the cointegration analysis revealed a positive effect of internet usage and mobile cellular subscriptions on human development in the long run.