Batman barajı'nda faaliyet gösteren ağ kafes alabalık işletmesinin baraj gölüne olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of the network trout facility operating in Batman dam on the dam lake
  1. Tez No: 787112
  2. Yazar: NURETTİN GÜLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Batman Baraj Gölü, Gökkuşağı alabalığı, Ağ kafes çiftliği, Su kalitesi, Fiziko-kimyasal parametreler, Çevresel faktörler, Batman Dam Lake, Water quality, Rainbow trout, Net cage farm, Physico-chemical parameters, Environmental factors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Baraj gölü ortamında ağ kafeslerde yapılan alabalık yetiştiriciliğinin sucul çevreye olan etkisi Batman Baraj Gölü'nde faaliyet gösteren ağ kafes çiftliğinde su kalitesi çalışmaları yapılarak değerlendirilmiştir. Ekim 2020-Temmuz 2021 tarihleri arasında 10 ay süre ile su numuneleri alınarak analiz edilmiştir. Örnekleme noktası olarak, gökkuşağı alabalık yetiştiriciliği yapılan ağ kafeslerin yakınlarından ve referans noktası olarak 4 istasyon belirlenmiştir. Örnekleme noktalarından çalışma süresince alınan su numunelerinde hem yerinde hem de laboratuvarda bazı fiziko-kimyasal parametreler olarak; Su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, tuzluluk, çözünmüş oksijen, doymuş oksijen, nitrit azotu, nitrat azotu, amonyum azotu, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, seki derinliği, toplam fosfor ve askıda katı madde ölçümleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda baraj gölünde faaliyet gösteren işletmenin hasat öncesi ve sonrasındaki 10 aylık süreçte ölçülen nitrit azotu, nitrat azotu, amonyum azotu, toplam fosfor ve askıda katı madde miktarlarında su kalitesi kriterleri ile anlamlı ancak şimdilik tehlikeli olmayan boyutlarda bir kirlilik artışı yaşandığı gözlemlenmiştir. Bu çalışma sonuçları aynı zamanda Türkiye'deki baraj göllerinde faaliyet gösteren ağ kafes balık çiftliklerinin yönetimi ve sürdürülebilir akuakültür açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
The effect of trout farming in net cages on the aquatic environment was evaluated by conducting water quality studies at the net cage farm operating in Batman Dam Lake. Water samples were taken and analyzed for 10 months between October 2020 and July 2021. As the sampling point, 4 stations were determined as the reference point and close to the net cages where rainbow trout were done. As some physico-chemical parameters in the water samples taken from the sampling points during the study, both in situation and in the laboratory; Water temperature, pH, electrical conductivity, salinity, dissolved oxygen, saturated oxygen, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, ammonium nitrogen, biochemical oxygen demand, secci depth, total phosphorus and suspended solids were measured. As a result of the study, it was observed that rise in pollution which is significant but not dangerous with water quality criterias in the amount of nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, ammonium nitrogen, total phosphorus and suspended solids measured in the 10-month period before and after the harvest of the industry operating in dam lake.The results of this study are also very important for the management of net cage fish farms operating in dam lakes in Turkey and for sustainable net cage fisheries.