Polisülfon iyon değiştirici membranların bi-iyonik potansiyeli
Bi-ionic potential of polysulphonated ion exchange membranes
  1. Tez No: 78719
  2. Yazar: ZİYA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: polisulfon membran, membran potansiyel, transport, iletkenlik, polysulphone membrane, membran potential, transport, conductivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLİSULFON İYON DEĞİŞTİRİCİ MEMBRANLARIN Bİ-İYONİK POTANSİYELİ ZİYA ÖZKAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ersöz 1998, 38 sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ersöz Yrd. Doç. Dr. A.İhsan PEKACAR Yrd. Doç. Dr. YunusÇENGELOĞLU Bu çalışmada ICE-450 supported (destekli) polisulfon and ICE-450 unsupported (desteksiz) polisulfon (Gelman Sciences Ltd., U.K.) membranları ve CL-25T ve CM-2 (Neosepta, Tokuyama Soda Co. Ltd) kuvvetli asidik katyon değiştirici membranları elektriksel iletkenlikleri, tekli ve bi-iyonik membran potansiyelleri ölçülerek, membranları iyon transport özellikleri incelenmiştir. Deneyler; iletkenlik özellikleri için 0.001-0.1 M arasında, EMF değerleri ise 0.001-1 M arasında yapılmıştır. Buradan alkali katyonların EMF (elektro motor kuvvet) değerleri ölçülerek, alkali iyonların taşıma sayıları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar Nafion membranları ile karşılaştırma yapılarak, çalışılan membranları iyon transport mekanizmaları aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ZİYA ÖZKAN Selçuk university Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ersöz 1998, 38 pages Jury : Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ersöz Yrd. A.İhsan PEKACAR Yrd. Doç. Dr. Yunus ÇENGELO?LU In this study, the electrical conductivity, single potential and bi-ionic potential properties of ICE-450 supported polysulfone, ICE-450 unsupported polysulfone, CL- 25T and CM-2 (Neosepta) strongly acidic cation exchanger membranes were measured. The ionic transport properties of the used membranes were measured from the electro-motor-force (emf) measurements. For experimental; 0.001-1 M and 0.001-1 M concentration ranges were chosen for conductivity measuremnets and membrane potential measurements, respectively. The transport numbers of alkali cations have been calculated from the emf values of the membranes. The obtained experimental data were compared in the literature especially Nafion membranes and ionic transport mechanicm for membranes were purposed.