Endüstriyel kayaçların kırılabilirlik indislerinin araştırılması
The Researching of crushability of indices of the industrial rocks
  1. Tez No: 78720
  2. Yazar: MUSTAFA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL ZEDEF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Kayaçlar (Mermer, Kireçtaşı, Farin, Barit, Boksit), laboratuvar deneyleri, kırılabilirlik, öğütülebilirlik, Türkiye Standartları Enstitüsü (T.S.E), Industrial Rocks (Marble, Limestone, Cement Material Law, Barit, Boksite), laboratuary experiments, crushabilitiy, grindability, TSE (Turkish Standard Enstitute)
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL KAYAÇLARIN KIRILABÎLİRLİK İNDİSLERİNİN ARAŞTIRILMASI Mustafa KAHRAMAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Veysel ZEDEF 1998, 56 Sayfa Jüri : Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi Kaya Mekaniği Laboratuvan'nda değişik tür ve renklerdeki mermerlerin tüm fiziksel, kimyasal ve fiziko-mekanik deneyleri yapılarak seçilmiş özellikleri tesbit edilmeye çalışılmıştır. Bu deneylerin akabinde de kayaçların kırılabilirliği, ufalanabilirliği ve öğütülebilirliği hakkında deneylerin karşılaştırılması ve analizleri yapılmıştır.. Günümüzde hammadde ihtiyacı her geçen gün için artmaktadır. Bu malzemelerin teknik koşulların belirlenmesi ülkemizde henüz yeterli düzeye ulaşmamıştır. Bu bakımdan bu tür kayaçların özelliklerinin tüm detay inceleme ve irdelemeleri yapılmasının gerekliliği önem kazanmaktadır. Bu özelliklerin özellikle mermerin, iç ve dış piyasalardaki pazar payında, önemli gelişmelere neden olacağına inanılmaktadır. Bu nedenle, mermerlerin kullanım yerlerine uygunluğu çeşitli tarihlerde çıkan Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E) tarafından değişik standartlar çıkararak kaliteyi arttırmayı düşünmüştür. Endüstriyel kayaçların ticari piyasadaki geçerliliğinin sürmesi için tüm teknik deneylerin yapılması gerekmektedir. Deney numuneleri tüm teknik koşullara uygun olarak hazırlanmış ve gerekli hassasiyet uygulanmıştır. Deneylerin sonuçlan irdelenerek tüm detayları hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT High Licence Thesis THE RESEARCHING OF CRUSHABILTY OF INDICES OF THE INDUSTRIAL ROCKS Mustafa KAHRAMAN Selçuk Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Veysel Zedef 1998 Page 56 Jury: In this study, physical, chemical and physica-mechanic experiments of selected marbles and related rocks were performed in Rock Mechanics Lab. S. Demirel University for determining their properties. After these tests, rock crushability and grindability tests, have been realised and their results were compored for analyses. Four material usage and its requirement have been increased, nowadays. These material's technical requirements in Turkey have not been completed yet. Therefore it is important to determine properties of these rock masses. Determining of these rock mass properties developes the internal market and exports of marbles and their related rocks. For these reasons, TSE (Turkish Standard Enstitute) aimed to standartise the marble according to their usages. In order to be effective in international markets, marble and related rock properties should be determined. Therefore the study experiments were performed according to all technical requirements and their results were compared.