Çeşitli sabit pekiştirme aparey ve protokollerinin 3 boyutlu olarak karşılaştırılması
Various fixed retention appliences and protocols comparison in 3 dimensions
- Tez No: 787193
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEJAT ERVERDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: çok sarımlı esnek retainer, kanin-kanin retainer, interkanin genişlik, ark düzensizliği, irregularity index, multistranded flexible retainer, canine-canine retainer, intercanine width, arch irregularity, irregularity index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Aktif ortodontik tedavisi tamamlanmış bireylerde pekiştirme döneminde farklı fiziksel özelliğe sahip iki lingual retainer telinin stabiliteye etkisinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmaya ortodontik tedavi bitiminde retansiyon amacıyla 0,011“ esnek çok sarımlı telden(Bond-A-Braid®, Hilgers, Reliance Orthodontic products Inc., Itasca, Illinois, USA) kanin-kanin arası tüm dişlere yapıştırılan retainer uygulanan 30 hastadan oluşan 1. grup ve 0,016”yuvarlak paslanmaz çelik telden(GC Orthodontics America Inc, Alsip, ABD) yalnızca kanin dişlere yapıştırılan retainer teli uygulanan 30 hastadan oluşan 2. grup olmak üzere toplam 60 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara uygulanan retainer telleri çalışma modelleri üzerinde hazırlanarak indirekt yapıştırma metodu ile uygulanmıştır. Hastaların T0(tedavi sonrası), T1(1.ay kontrol seansı), T2(3.ay kontrol seansı) ve T3(6.ay kontrol seansı) zamanlarındaki kontrol randevularında ağıziçinden alınan dijital tarama verileri arşiv kayıtlarından elde edilerek, 3Shape OrthoAnalyzer programında 3 boyutlu modelleri üzerinde karşılaştırılmıştır. Dijital modeller üzerinde ölçülen overjet-overbite ilişkisi, interkanin mesafe(ICW), intermolar mesafe(IMW), interkanin ark uzunluğu(ICAW) ve ark düzensizliği(irregularity index,IRR IND) değerleri karşılaştırılmıştır. İlk grupta ölçülen parametreler grup içi değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İnterkanin ark uzunluğundaki değişim her iki grupta da anlamlı bulunmamıştır. Birinci grupta kaninler arası mesafe değişmezken, ikinci grupta alt çene kaninler arası mesafede azalma meydana gelmiştir. İkinci grupta ark düzensizliğinde her iki çenede de artış meydana gelmiştir. Gruplar arası değerlendirmede alt ark düzensizliği açısından anlamlı fark bulunmuştur. Grup 2'nin değişim ortalaması grup 1'in değişim ortalamasına kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Alt ark düzensizliği ve interkanin mesafe ölçümleri bulgularımız açısından değerlendirildiğinde, sabit retainer yapımında, 0,011“ çok sarımlı esnek paslanmaz çelik telinin, 0,016”yuvarlak paslanmaz çelik telden bükülen ve yalnızca kaninlere yapıştırılan retainer telinden daha güvenli bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine and compare the effectiveness of two different lingual retainer wires. 60 patients were included in this study and they randomly divided into two groups. In the first group, a 0,011“ dead-soft multistranded stainless steel wire ((Bond-A-Braid®, Hilgers, Reliance Orthodontic products Inc., Itasca, Illinois, USA) was used. In the second group, a lingual retainer bended from 0,016”round stainless steel wire (GC Orthodontics America Inc, Alsip, ABD) was bonded to the canines only and made round loops at its terminal for retention purposes. The retainer wires applied to all patients were prepared in working models and applied in an indirect bonding method by the same clinician. The intraoral digital scan data of the patients that were obtained from the archıves of the control appointments at T0 (post-treatment), T1 (1st month control), T2 (3rd month control) and T3 (6th month control), were shaped in 3D models and compared in the 3Shape OrthoAnalyzer program. The overjet and overbite relationship, intercanine width (ICW), intermolar width (IMW), intercanine arc length (ICAL) and irregularity index(IRR IND) values were compared. The parameters measured in the first group were statistically insignificant in the within-group evaluation. The change in intercanine arch length (ICAL) was statistically insignificant in both groups. While the distance between the canines did not change in the first group, the distance between the mandibular canines decreased in the second group. In the second group, an increase in arch irregularity occurred in both jaws. A significant difference was found between the groups in terms of lower arch irregularity. The mean of change of group 2 was higher than the mean of change of group 1. In terms of neutral findings, when the lower arch irregularity and intercanine distance measurements are evaluated, it has been shown that 0.011“ multistranded dead-soft flexible stainless steel wire can be used more safely than the retainer wire bent from 0.016”round stainless steel wire and adhered only to the canines in fixed retainer construction.