Konya havzasındaki yıllık pik akımların u-momentler analizi
Frequency analysis of annual peak flows in Konya basin by l-moments
  1. Tez No: 78722
  2. Yazar: CEMAL GÜRSES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN KAHYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: bölgesel frekans analizi, homojenlik ölçüsü, L-momentler, tutarsızlık ölçüsü, uygunluk ölçüsü
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA HAVZASINDAKİ YILLIK PİK AKIMLARIN L-MOMENTLER İLE FREKANS ANALİZİ Cemal Gürses Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman:Yrd. Doç. Dr. Ercan KAHYA 1998, 41 sayfa Jüri: Doç. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Yrd.Doç.Dr. Ercan KAHYA Yrd. Doç. Dr. Atilla DORUM Bu çalışmanın amacı; L-Momentler yöntemi kullanarak Konya Kapalı Havzası yıllık pik akım serilerinin hidrolojik homojenliğini.- incelemek ve taşkın frekans analizi için uygun bir dağılım seçmektir. L-Momentler yöntemi üç temel alanda kullanılmaktadır. Bunlar, bir bölgedeki olağan dışı istasyonları belirlemek amacıyla tutarsızlık ölçüsü, tasarlanan bölgenin homojenliğini tayin etmek için homojenlik ölçüsü ve aday teorik dağılımının dataya yeterli derecede uyup uymadığını tespit etmek için uygunluk ölçüsü şeklindedir. Bu çalışma ile Konya Kapalı Havzasında bulunan on iki istasyon datalarının hidrolojik olarak homojenliği tutarlılığı gösterilmiştir. Bu bölgedeki dataların frekans analizi için üç parametreli dağılımlardan Pearson-3 ve Genelleştirilmiş Pareto dağılımlarının daha uygun olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science ThesisCemal GÜRSES Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor :Assist. Prof. Dr. Ercan KAHYA 1998, 41 Page Jury: Associ. Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Assist. Prof. Dr. Ercan KAHYA Assist.Prof.Dr. Atilla DORUM The objectives of this study are to investigate the hydrological homogeneity of annual maximum flows of rivers in Konya Basin and to select a suitable distribution for the flood frequency analysis based on the method of L-moments. The uses of L-moments method are (i) the detection of discordant sites(s) in the region, (ii) testing whether the region under consideration are indeed homogeneous, and (iii) the choice of suitable distribution to fit data. Konya Basin was shown to be hydrologically homogeneous and non-discordant. The three parameters Pearson-3 and Generalized Pareto distributions were recommended for the flood frequency analysis of peak flows in the Konya Basin's sites. Key Words : discordancy measure, homogenity measure, goodness-of-fit measure, L-moments, regional frequency analysis.