Metrik olmayan dijital kameraların iç yöneltme elemanlarının belirlenmesi üzerine bir çalışma
A case study for the evaluation of interior orientation parameters of non-metric digital cameras
- Tez No: 78723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: close-range photogrammetry, digital photogrammetry, non-topographic photogrammetry, digital cameras
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak fotogrametrinin de uygulama alanları artmıştır. Klasik kameraların kullanımının zor oluşu, film gibi materyallerin bulunamayışı ve banyo.gibi kartografik işlerin zahmetli oluşu, fotogrametristleri yeni arayışlara yönelmiştir. Bu çalışmanın amacı da, bu görüşler doğrultusunda amatör, metrik olmayan digital kameraların fotogrametride kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin bir sonuca ulaşmaktır. Bu amaçla, üniversitemiz bilgisayar merkezinde bulunan Polaroid PDC- 2000/40 digital kamerasının iç yöneltme elemanlarının bu amaçla bir araştırılması yapılmıştır. Bunun için bir test alanı oluşturulmuş, çekilen resimler fotogrametri laboratuvarında PICTRAN yazılımında değerlendirilmiş ve sonuçları irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu kamera, yakın resim fotogrametri çalışmalarında kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : yakın resim fotogrametrisi, digital fotogrametri, yersel fotogrametri, digital kameralar
Özet (Çeviri)
Parallel to the improvement in the computer technology, the application areas of photogrammetry are also increased. Because of the difficulties both using and finding materials like films of conventional cameras, photogrammetrists tried to figured -out new Aim of the study, is figure out usage of non-metric digital cameras for photogram metric purposes. For this reason, imnterior orientation parameters of Polaroid PDC-2000/40 digital cameras, which is found in the Computer Central of the university were examined. A test field was formed and obtonied photographs of test field were evaluated by means of digital photogrammetric software named PICTRAN, and the results were examined. According to obtonied results; this camera con be use close range photogrammetric application.