Soğuk Savaş dönemi sonrası realizm teorisi çerçevesinde değişen güvenlik algısı ve dünya güvenliğinin artan önemi
The changing security perception in the framework of realism theory after the Cold War and the increasing importance of world security
  1. Tez No: 787263
  2. Yazar: GÖKHAN AKIN DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş Dönemi, Realism, Güvenlik Algısı, Dünya Güvenliği, Cold War Era, Perception of Security, Realism, World Security
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Küresel dünya sisteminde güvenlik kavramının önemli bir yere sahip olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Soğuk Savaş Dönemi sonrasında yaşanan gelişmeler devlet güvenliğinin hala ön planda olduğunu göstermektedir. Bu duruma ek olarak dünya güvenliğinin önemi de artmaktadır. Bu çalışmada devlet güvenliği ve dünya güvenliğinin öneminden bahsedilecek, ülkelerin devlet güvenliğini artıran ulusal ve uluslararası politikalardan vazgeçmeleri ve asıl önemli olan dünya güvenliği üzerinde durmaları ve politikalarına buna göre belirlemeleri gerekliliği hususu çalışılacaktır. Devlet güvenliğini artırıcı politikaların birey güvenliğini ve refahını azalttığı ayrıca dünya güvenliğini de riske soktuğu, bu politikaların devam etmesi sonucunda insanoğlunun ve dünya üzerindeki canlıların güvende olamayacağı konusu üzerinde durulacaktır. Önemli olan güçlü olmak, güvende olmak değil bu durumu; ırk, devlet ve din ayrımı yapmadan eşit şekilde dağıtabilmek ve herkesin bu durumdan eşit şekilde yararlanabilmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
It is an indisputable fact that the concept of security has an important place in the global world system. The developments after the Cold War Period show that State security is still at the forefront. In addition to this situation, the importance of world security is increasing. In this study, the importance of state security and world security will be mentioned, and the necessity of countries to abandon national and international policies that increase state security and to focus on world security, which is most important, and determine their policies accordingly will be studied. It will be emphasized that policies that increase state security reduce individual security and welfare and put world security at risk. As a result of these policies, human beings and living things on earth cannot be safe. The important thing is to be strong, not to be safe; to distribute it equally without discrimination of race, state and religion and to ensure everyone can benefit from this situation equally.