48-60 aylık çocuklara verilen drama eğitiminin çocukların karakter güçlerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of drama education given to children aged 48-60 months on the children's character strengths
  1. Tez No: 787281
  2. Yazar: EMEK UÇARMAN ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimde drama, karakter güçleri, erken çocukluk eğitimi, drama in education, character powers, early childhood education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı 48 -60 aylık çocuklara verilen drama eğitiminin çocukların karakter güçlerine etkisini incelemektir. Araştırma öntest son test kontrol gruplu deneysel desenle çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Büyükçekmece ilçesinde iki özel okulun anaokullarına devam eden 48- 60 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Seçkisiz atama yöntemi ile iki grup oluşturulmuş, 17 deney, 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 37 çocukla çalışılmıştır. Her iki okulda da eş zamanlı yapılan ön testlerin toplanmasının ardından, deney grubuna drama etkinlileri 12 hafta boyunca araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Uygulamalar haftada iki gün ve 12 hafta boyunca 24 oturum şeklinde gerçekleştirilmiştir. Her bir oturum ortalama 35-50 dakika sürmüştür. Uygulamalar sonucunda gruplara son test uygulanarak veriler tekrar toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Özdemir-Bişkin ve Sop (2021) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Karakter Güçleri Envanteri Erken Çocukluk Formu'nun kişilerarası güçler (adalet, nezaketli olma, liderlik, takım çalışması, bakış açısı, sevme ve sevilme, cesur olma, sosyal zekâ) ve ölçülülük (alçakgönüllülük, ihtiyatlılık, öz düzenleme, kararlılık, affetme, açık fikirlilik) alt boyutlarını kapsayan 56 maddesi kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler ve bağımlı (ilişkili) örneklemler için t testi kullanılmıştır. Toplam puanların normallik analizi için Skewness ve Kurtosis değerleri incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda deney ve kontrol gruplarının Karakter Güçleri Envanteri Erken Çocukluk Formu Kişilerarası Güçler ve Ölçülülük alt boyutları puanlarına ilişkin öntest puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Deney grubunda yer alan çocukların Karakter Güçleri Envanteri Erken Çocukluk Formu Kişilerarası Güçler ve Ölçülülük alt boyutları puan ortalamaları ile kontrol grubunda yer alan çocukların puan ortalamaları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu elde edilen bulgular arasındadır. Drama eğitimi 48-60 aylık çocukların karakter güçlerinden kişilerarası ve ölçülülük boyutlarını olumlu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of drama education given to 48-60 month old children on the character strengths of children. The research was carried out with the experimental design with pre-test post-test control group. The study group of the research consists of 48-60-month-old children attending the kindergartens of two private schools in the Büyükçekmece district of Istanbul. Two groups were formed with the random assignment method, and a total of 37 children, 17 of which were in the experimental group and 20 in the control group, were studied. After the pre-tests were collected simultaneously in both schools, drama activities were applied to the experimental group by the researcher for 12 weeks. The applications were carried out two days a week and in 24 sessions for 12 weeks. Each session lasted an average of 35-50 minutes. As a result of the applications, the data were collected again by applying the post-test to the groups. Interpersonal powers (justice, kindness, leadership, teamwork, perspective, loving and being loved, being brave, social intelligence) of the Character Strengths Inventory Early Childhood Form, which was adapted into Turkish by Özdemir-Bişkin and Sop (2021), as a data collection tool in the research. and temperance (humility, prudence, self-regulation, determination, forgiveness, open-mindedness) sub-dimensions were used. In the analysis of the data, t-test was used for independent samples and dependent (related) samples. Skewness and Kurtosis values were examined for the normality analysis of the total scores. As a result of the research, it was determined that there was no statistically significant difference between the pretest scores of the experimental and control groups regarding the Character Strengths Inventory Early Childhood Form, Interpersonal Strengths and Temperance sub-dimensions. It is among the findings that there is a significant difference in favor of the experimental group between the average scores of the Character Strengths Inventory Early Childhood Form, Interpersonal Strengths and Temperance sub-dimensions of the children in the experimental group and the mean scores of the children in the control group. Drama education positively affects interpersonal and moderation dimensions of character strengths of 48-60 month old children. Drama education positively affects interpersonal and moderation dimensions of character strengths of 48-60 month old children.