Konya sanayiilerindeki iş yerlerinde gürültü kirliliği ve buralarda çalışanlar üzerindeki etkileri
Noise pollution in Konya industries offices and effects on workers who work here
- Tez No: 78729
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ EYCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: noise, Konya Industry Offices
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma 1998 yılında Konya Sanayii merkezlerindeki makine ve tezgahların çıkardıkları gürültü düzeylerinin ölçümü bu makine ve tezgahlarda çalışan işçilerin işitme düzeylerini tespit amacıyla yapılmıştır. Gürültü ölçümleri 1. Organize Sanayii'nde 43, 2. Organize Sanayii' nde 83, Anadolu, Karatay, Zafer ve Selçuk Sanayii' lerinin her birinde en az 20 fabrika ve atölyede yapılmıştır. Bu sanayii merkezlerinde üretim ve imalata göre en fazla bulunan veya tek bir örneğiolan 9 atölye veya fabrika örnek seçilmiş, buralarda çalışan 603 işçinin odyometrik testleri yapılmıştır. İş yerlerinde çalışan işçilerin odyometrik ölçüm sonuçlarında, iletim tipi işitme kayıplarına, genellikle gürültü kökenli sensori - neural işitme kayıplarına, her iki işitme kaybını kapsayan MIXT tipi işitme kayıplarına rastlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Gürültü, Konya Sanayi Merkezleri.
Özet (Çeviri)
This study was done in 1998 for proving, the machines and looms noise levels In Konya industry center and hearing levels of workers who work here. Noise measurements are done in 1. Organizing Industry (43), 2. Organizing Industry (83) and also it was done at least in each of 20 factories and working places in Anadolu, Karatay, Zafer and Selçuk Industry. In this industry centers, nine work offices or factories taking as a pattern according to their production and products or has only one pattern and in that places odiometric test are done to 603 workers who work here.In the results of odiometric measurements of workers that work in these places; It is coincioled common type lost of hearing, generally orchand of noise sensori-neural lost of hearing, and it also contains each of two lost hearing mixt type lost of hearing.