Tapor dağı (Ulukışla-Niğde) ve çevresinin florası
The flora of tapor daği and its surroundings
  1. Tez No: 78728
  2. Yazar: MEHMET MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDDUSİ ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Tapor Dağı ve Çevresi, Ulukışla- NİĞDE, Flora, Tapor Dağı and its surroundings, Ulukışla- Nİ?DE
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma 1997- 1998 yılları arasında Tapor Dağı ve Çevresinin Florasını tesbit etmek için yapılmıştır. Araştırma alanı Niğde vilayeti sınırları içerisinde olup, Davis'in Türkiye Florasında kullandığı Grid sistemine göre C5 karesine dahildir. Araştırma alanından 60 familya ve 256 cinse ait 515 takson tesbit edilmiştir. Toplanan örneklerden 85 tanesi (%17) Türkiye için endemiktir. Belirlenen taksonlann fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı; %30.6 İran- Turan, %10.91 Akdeniz, %4.87 Avrupa-Sibirya ve floristik bölgesi bilinmeyenler %53.6 dır. Araştırma alanındaki en fazla taksona sahip familyalar: Asteraceae (Compositae) (66), Fabaceae (Leguminosae) (58), Lamiaceae (Labiatae) (47), Brassicaceae (Cruciferae) (44), Caryophyllaceae (32), Boraginaceae (30), Poaceae (Gramineae) (2&)JRosaceae (18), Apiaceae (16), Scrophıulariaceae (12) şeklinde sıralanır. Araştırma alanındaki en fazla türe sahip cinsler; Astragalus (14), Centaur ea (10), Salvia (10), Silene (9) Alyssum (8), Onosma (7),Aetlıionema (7), Trifolium (6) Anthemis (6), Veronica (6) şeklinde sıralanır. Hayat formlarına göre; Hemikriptofitler %53 oranıyla ilk sırada gelir. Daha sonra %26'i oranıyla Terofitler, %9 oranıyla Geofitler, %5 oranıyla Kamefitler, %3.9 oranıyla Fanerofitler ve %1 oranıyla Vasküler parazitler gelir.
Özet (Çeviri)
This investigation was carried out between 1997 and 1998 in order to determine the Flora of Tapor Mountain and its surroundings. Research area is situated in province of Niğde and within C5 of grid system. 515 taxa belonging to 60 families and 256 genera were determined in the investigation area. Of all the collected specimens, 85 (%17) taxa are endemic for Turkey. The distribution of the species according to the floristic regions, Irano-Turanian elements the rate of %30.6, Mediterranean elements with rate of %10.91, Euro- Siberian elements with the rate of %4.87 has been found. The families which have the most taxa in research area are; Asteraceae (66), Fabaceae (58), Lamiaceae (47), Brassicaceae (44) Caryophyllaceae (32), Boraginaceae ( 30), Poaceae a(28), Rosaceae(18),Apiaceae (16), Scrophulariaceae (12). Concerning the number of species the major genera in this region are as follows; Astragalus (14), Centaurea (10), Salvia (10), Silene (9), Alyssum (8), Onosma (7), Aethionema (7), Trifolium (6), Anthemis (6), Veronica (6). According to the life forms; Hemicryptophytes come first with the rate of %53 in the distribution of the plants spread in the region. Then in turn Therophytes %26, Geophytes %9, Chamaephytes %5, Phanerophytes %3.9, and Vascular Parasites are %l.