Ultra yoğun moleküler yapılı polietilen başlığın imalatı, balistik özelliklerinin incelenmesi
Production of ultra high moleculer weight polyethylene helmet and examination of ballistics
- Tez No: 78733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultra high moleculer weight polyethylene, ballistic impact, hot stamping, lightnees, energy absortion, thermal conductivity, trauma effect
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ULTRA YOĞUN MOLEKÜLER YAPILI POLİETİLEN BAŞLIĞIN İMALATI, BALİSTİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Can CANDAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr.Ahmet AKDEMİR 1998, 146 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ahmet AKDEMİR Doç. Dr. Remzi VAROL Doç.Dr. Ahmet AVCI Bu çalışma ultra yoğun moleküler yapılı polietilen malzemeden, sıcak laminasyon metodu ile üretilen koruyucu başlıkların üretim parametreleri ile kalite ve ürün performansı arasındaki optimum özellikleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla imal edilen ultra yoğun moleküler yapılı polietilen başlıkta, hafiflik, yüksek balistik dayamm değeri, yüksek enerji yutma özelliği, çok düşük bir ısı iletkenlik, çok düşük iç deformasyon, çatlak yayılmasına karşı yüksek bir dayanım, korozyon ve kimyasallara karşı yüksek dayanım özellikleri araştırılmıştır. Ultra yoğun moleküler yapılı polietilen malzeme, hammadde, yarımamul ve başlık olarak çeşitli testlere tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, imal edilen başlığın dünya standartlarına uygun balistik Özellikleri sağladığı aramid ve çelik başlığa göre her yönden daha üstün özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Ultra yoğun moleküler yapılı polietilen, balistik dayanım sıcak laminasyon, hafiflik, enerji yutma özelliği, ısıl iletkenlik, iç deformasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis Can CANDAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Enginering Supervisor : Assist. Prof.Dr. Ahmet AKDEMİR 1998, 146 Page Jury : Assist. Prof.Dr. Ahmet AKDEMİR Assoc. Prof.Dr. Remzi VAROL Assoc. Prof.Dr. Ahmet AVCI This study was contained to product helmets with U.H.M.W.PE materials by hot stamping method, also contained to find production parameters, properties beetwen Ouality and product performance. For this purpose, lightness, ballistic impact properties, energy absorbtion, thermal conductivity, minumum trauma effect, corrosion and chemical effect on U.H.M.W.PE helmet was investigated. U.H.M.W.PE material was tested during the raw material, semi material and helmet. The results show that U.H.M.W.PE helmet, has best properties according to aramid and steel helmets.