İzmir ili Balçova ilçesindeki parkların ekolojik tasarım kriterlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of parks in Balçova district of İzmir province on the basis of ecological design criteria
  1. Tez No: 787395
  2. Yazar: ASİYE ASİL YURTSEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANAY BİRİŞÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, ekoloji, peyzaj, ekolojik peyzaj tasarımı, Balçova, Sustainability, ecology, landscape, ecological landscape design, Balçova
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
İnsan, yaşamın başlangıcından bugüne dek doğal çevresiyle iletişim ve etkileşim halinde olmuştur. Yeryüzünde bulunan kaynakları kullanarak gereksinimlerini karşılamıştır. Sanayi devriminden sonra gelişen kentleşme, teknoloji ve değişen yaşam şekilleri, kaynaklara duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Yeryüzünün sahip olduğu kaynaklar sınırlıdır. Bu yüzden enerji kaynaklarının ve doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasına yönelik olarak, çevreyi koruyan, kaynakların etkin kullanımını benimseyen doğa ile uyumlu tasarım yaklaşımı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada amaç, kentsel yeşil alanların ekolojik peyzaj tasarımı yaklaşımı sayesinde, doğadan ilham alınan, doğal süreçlerle uyumlu ve ekolojik bakımdan kendi kendine yetebilen sürdürülebilir sistemlere dönüştürülebilmesidir. Tez kapsamında ekolojik tasarım yaklaşımının önemi ve gerekliliği vurgulanarak, ekolojik peyzaj tasarımı vasıtasıyla kentlerde yaşayan insanlar ve doğal çevre arasındaki bağın güçlendirilerek yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Araştırma alanı olan Balçova'nın sürdürülebilir ve ekolojik bir yerleşim olmasının koşullarından biri mevcut parkların yenilenmesinde ve yeni yapılacak parkların tasarımında ekolojik tasarım yaklaşımının benimsenmesidir. Bu tez çalışmasında, araştırma alanındaki parkların sürdürülebilirliğini sağlayacak ekolojik kriterler belirlenmiştir. Belirlenen kriterler ışığında mevcut parkların ekolojik potansiyeli değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasının yerel yönetim, uygulamacılar, planlamacılar, tasarımcılar ve yerel halk tarafından yapılacak uygulamalarda doğru kararların alınmasında yönlendirici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Human has been in touch and interaction with the natural environment since the beginning of life, and has met the requirements while getting the benefit of the resources of earth. Developing urbanization, technology and changing life models after the industrial revolution, have increased the requirements on the existing resources. Resources that the earth has are limited, therefore a design approach to protect environment while using the resources effective in a harmony with the nature has come out in line with the idea of efficient and economical use of natural and energy sources. Within the scope of the thesis, it is aimed to increase the quality of life strengthening the bond between people living in cities and the natural environment via the ecologic landscape approach by emphasizing the importance and necessity of the ecological design approach. One of the conditions of the investigations area of Balçova to be sustainable and ecological residential place is to embrace ecological design approach while making new parks or renovating the existing parks. In this thesis, ecological criteria have been determined to ensure the sustainability of the parks in the research area. In the light of the determined criteria, the ecological potential of the existing parks has been evaluated. It is expected that this thesis will be a guide in making the right decisions in the applications to be made by the local government, practitioners, planners, designers and local people.