Islamic feminism in comparison: Iran and the United Kingdom
İslami feminizm karşılaştırması: İran ve Birleşik Krallık
- Tez No: 787491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET DİKİCİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İslami Feminizm, Müslüman kadınlar, ataerkil, mücadele, İslamofobi, Siyasal İslam, Örtünme, Erkek yorumlaması, Islamic Feminism, Muslim women, patriarchal, Islamophobia, struggle, Political Islam, veiling, men interpretation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez, İran ve Birleşik Krallık'ta bulunan Müslüman kadınların İslami Feminizme yönelmelerine yol açan koşulları araştırmayı amaçlamaktadır. Birçok açıdan farklı olan bu iki ülkede İslami Feminizm, Müslüman kadının zorluklara karşı bir mücadele yöntemi olarak ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar İslami Feminizmin doğmasında Siyasal İslam'ın rolü büyük olsa da Birleşik Krallık'ta bulunan Müslüman kadınlar da İslami Feminizmden yararlanmıştır. Bu bağlamda düşünürsek bu tezde her iki ülkedeki kadınların -İran'da İslami rejim altında yaşayanlar ve İslami rejimin yer almadığı Birleşik Krallık'ta yaşayanlar- durumları karşılaştırılarak İslami Feminizme Müslüman kadınlar tarafından nasıl ihtiyaç duyulduğu ve İslami Feminizmin nasıl kullanıldığı açıklığa kavuşturulacaktır. Tezin birinci bölümünde İslami Feminizmin teorik arka planı hakkında bilgi sağlanacaktır. İkinci bölümde, İran'da Siyasal İslam'a karşı oluşan İslami Feminizm tartışılacaktır. İranlı kadınlarla yapılan görüşmeler de bu bölüme dahil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise Birleşik Krallık'taki Müslüman kadınların mücadelesi ve bu mücadelenin İslami Feminizme nasıl yol açtığı konusu ele alınacaktır. İran bölümünde olduğu gibi, bu bölümde de Birleşik Krallık'ta yaşayan kadınlarla gerçekleştirilen görüşmeler bu bölüme dahil edilmiştir. Son olarak da Iran ve Birleşik Krallık'taki İslami Feminizmlerin karşılaştırılması üzerinden genel bir gözlem sunulacaktır. İslami Feminizmin geliştirilmesinde öncü ülkelerden olan İran'da, kadının rejime karşı mücadelesi gözlemlenmektedir. Bu açıdan, İslami Rejim ve Siyasal İslam, İslami Feminizmin oluşumunda önemli bir faktördür. Fakat, Siyasal İslam'ın olmadığı Birleşik Krallık'ta da İslami Feminizmin ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. İslami Rejim olmamasına rağmen, İslamofobi'nin var olması, buradaki kadınları bazı zorluklara karşı İslami Feminizmden faydalanarak mücadele etmesine sebep olmuştur. Bu çalışmada 'İslami Feminizm' bir çeşit etiket veya tek bir aktivizm biçimi olarak kullanılmamıştır. 'İslami Feminizm' ifadesi daha çok Müslüman kadınların karşılaştıkları zorluklarla ilgili değişim yapma mücadelelerini yansıtan bir araç olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the conditions that paved the way for Muslim women to engage in Islamic Feminism in Iran and the United Kingdom. As two different countries in many aspects, Islamic Feminism can be found in both as a tool for Muslim women's struggle against difficulties. Although the role of Political Islam is great in the born of Islamic Feminism, Muslim women in the UK also benefited from Islamic Feminism. In that sense, in this thesis, by comparing the circumstances of Muslim women in both countries, it is going to be clarified how Islamic Feminism was needed and used by women living in Iran under the Islamic regime and the UK where there is no Islamic Regime. In the first chapter, the theoretical background will be provided for Islamic Feminism. In the second chapter, Islamic Feminism in Iran, as a reaction against Political Islam, is going to be discussed. Interviews conducted with Iranian women are also going to be incorporated within the chapter. In the third chapter, the struggles of Muslim women in the UK and how these struggles paved the way to Islamic Feminist activities will be clarified. Same as in Iran, interviews conducted with women living in the UK are going to be incorporated within the chapter. Lastly, through a comparative overview of Islamic Feminism in Iran and the UK, general observations are going to be provided in the discussion and results part. Iran, as a pioneer country for the development of Islamic Feminism, reflects the struggle of women against the regime. Islamic Regime and Political Islam in that sense have been a great factor in the emergence of Islamic Feminism in Iran. However, in the absence of Political Islam, the UK also appears as a country where Islamic Feminism can occur. Despite the absence of the Islamic Regime, the existence of Islamophobia led women to challenge certain difficulties through Islamic Feminism. In this study,“Islamic Feminism”is not used as a label or one single form of activism. Rather, it is regarded as a tool that reflects Muslim women's struggles to make a change related to the challenges they faced.