Kayseri yöresi ağıtlarında söz varlığı incelemesi
Analysis of the presence of words in the lamentations of the Kayseri region
  1. Tez No: 787565
  2. Yazar: MELEK CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LAZZAT URAKOVA YANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağıt, Söz Varlığı, Ölüm, Kayseri, Sözlü Kültür
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Yapılan bu çalışma Kayseri yöresi ağızlarında var olan bir söz varlığı çalışmasıdır. Geçmişten günümüze sözlü kültür mirası olarak aktarılan ağıtlar paha biçilemez bir kaynak niteliği taşımaktadır. Sözlü kültür ürünleri içerisinde ezgili bir tür olan ağıtların; zihinde kalması ve aktarılması, kişilerin yaşamış oldukları olaylar üzerinden empati yapmaları ve o duyguyu hissetmelerini sağlamaktadır. Her bir ağıt içerisinde bir hikâye taşımaktadır. Geçmişi ve geleceği anlatır. İnsanlar üzerinde derin izler bırakır ve etkisi uzun süre atlatılamaz. Bu çalışma Kayseri ili ve ilçelerinde söz varlığı bakımından zengin olan ağıtların derlenmesi ve söz varlığı olarak incelenmesi üzerine yapılmıştır. Saha çalışması olan bu araştırmada görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilip ağız araştırmalarında kullanılan transkript ile yazıya geçirilmiştir. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kayseri ili, ağıtlar ve söz varlığı hakkındaki verilen bilgi ile temel çerçeve oluşturulmaktadır. Çalışma sahasında derlenmiş olan ağıtların söz varlığı üzerine yapılan inceleme ikinci bölümde; kelime grupları ise üçüncü bölümde yer almaktadır. Dördüncü bölüm ise sözlük çalışmasına ayrılmıştır. Beşinci bölümde ise saha çalışmasında derlenmiş olan ağıtlar sunulmuştur. Sözlük bölümünde madde başları“*”ile gösterilen kelimeler Derleme Sözlüğünde olmayıp ağızlarda hala etkisini gösteren sözcükleri işaret itmektedir. Yapılan bu çalışmanın asıl amacı; Derleme Sözlüğüne katkıda bulunmaktır. Yöre halkı ağızlarında var olan sözcüklerin söz varlığı açısından zengin olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Thisstudy is a study of the vocabularythatexists in the mouths of the Kayseri region. Lamentations, whichhavebeentransmittedfrom the pastto the present as an oral culturalheritage, are an invaluableresource.Lamentations, whichare a melodiousgenreamong oral cultureproducts, remainand transfer in the mind, allowingpeopletoempathizewith the events they haveexperiencedandfeelthatemotion. Eachlamentcarries as a storywithinit.Tellsabout the pastand the future.Itleavesdeeptraces on people, anditseffectcannot be overcomefor a long time.Thisstudywasconducted on the compilation of lamentationsthatarerich in vocabulary in Kayseri provinceanddistrictsandtheiranalysis as vocabulary.Inthisresearch, which is a fieldstudy, the interviewtechniquewasused.The interviewswererecordedwith a voicerecorderand it has beentranscribedwith the transcriptused in oral research.Thisworkconsists of 5 parts. In the firstpart, the basicframework is formedwith the informationgivenabout Kayseri province, lamentationsandlyrics.The lamentationscompiled in the secondparthavebeentranscribedandtransferred.In the thirdsection, a studywasconducted on vocabulary, and in the fourthsection, a dictionarywascreated.In the fifthsection, wordgroupsaregiven. In the dictionarysection, the wordsindicatedby“*”are not in the Compilation Dictionary andindicate the wordsthatstillhave an effect in the mouths. The main purpose of thisstudy is tocontributeto the Compilation Dictionary.It is tobringtolightonceagainthat the wordsthatexist in the mouthsusedby the localpeoplearerich in vocabulary. KEYWORD: Lament, Presence of words,Death,Kayseri,OralCulture.