Polivinil alkol (PVA)/ grafen oksit (GO) tabanlı biyosensör uygulaması için kullanılabilir membran tasarımı ve üretimi
Design and manufacturing of usable membrane for polyvinyl alcohol (PVA)/ graphene oxide (GO) based biosensor application
  1. Tez No: 787586
  2. Yazar: DİLARA GÜLSÜM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electrospinning, nanofiber, biosensor, polyvinyl alcohol, graphene oxide
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, elektro-eğirme yöntemi kullanılarak elde edilen polivinil alkol (PVA)/grafen oksit (GO) nanolifli yüzey özelliklerine çözelti parametrelerinin etkisi incelenmiş ve devamında, biyomedikal uygulamalarda biyosensör olarak kullanım potansiyeli yapılan testlere göre değerlendirilmiştir. Polivinil alkol çözeltileri elektro-eğirme yöntemi ile nanolif yüzey üretimi üzerinde çalışılmıştır. PVA derişimi değiştirilerek yapılan nanolifler gözlemlenmiştir. Oluşturulan PVA çözeltileri petri kaplarına dökülerek kurutulmuş, GO farklı konsantrasyonlardaki sulu çözeltileri oluşturulmuştur. Kurutulan PVA, elektro-eğirme cihazına yerleştirilerek GO çözeltisi ile atım yapılmıştır. Oluşturulan nanolifli yüzeyler Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile analiz edilerek lif çaplarının ortalamaları alınmıştır. Alınan sonuçlara göre nanolif yüzey özellikleri çapları ile ilişkilendirilmiştir. Biyosensör uygulamasında kullanılması için oluşturulan nanolif membranlara viskozite ve elektrik iletkenliği testleri yapılmıştır. Membran olması amacıyla üretilen nanolifli membranın antibakteriyel testleri ve dayanıklılığını değerlendirmek üzere mekanik testleri yapılarak sonuçları incelenmiştir. Isı karşısında ağırlık değişimi ve ısı akışının incelenmesi için termogravimetrik analizleri (TGA) yapılmıştır. Yapılan çalışmalar ve testler sonucunda, nanolif yüzey özellikleri ve çap değerleri üzerinde çözelti parametrelerinin önemli bir etkisi olduğu görülmüştür. İncelenen test sonuçları, biyosensör kullanımları değerlendirmelerine göre uygun olduğu öngörülmektedir. Anahtar Kelimler: Elektro-eğirme, nanolif, biyosensör, polivinil alkol, grafen oksit
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of solution parameters on the surface properties of polyvinyl alcohol (PVA)/graphene oxide (GO) nanofibers obtained by using the electrospinning method was investigated, and then the potential for use as a biosensor in biomedical applications was evaluated according to the tests performed. Polyvinyl alcohol solutions were studied on nanofiber surface production by electro-spinning method. Nanofibers made by varying the PVA concentration were observed. The created PVA solutions are removed by pouring into petri dishes, the aqueous solutions of graphene oxide in different places are separated. The dried PVA was placed in the electrospinning device and pulsed with a graphene oxide casing. The averages of the fiber diameters were taken using the analyzes made with Scanning Electron Microscopy (SEM) on the nanofiber surfaces created. According to the results obtained, the nanofiber surface properties changed with their diameters. Viscosity and electrical conductivity experiments were carried out on nanofiber membranes produced for the use of biosensors. Protective effects against harmful organisms, cell testing and mechanical testing to maintain durability of the fabricated nanofibrous membrane intended to be a wound dressing. Thermogravimetric analyzes (TGA) were performed to examine the heat counterweight changes and heat tables. As a result of running and testing, measurement values have a significant influence on nanofiber surface properties and diameter values. Examined test results are predicted to be appropriate based on assessments of dressing use.