Yeni polioksolaktonların sentezi ve katyonik komplekslerin hazırlanması
The Synthesis of new polyoxolactons and preparation of their cationic complexes
- Tez No: 78765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: polyoxolacton, crown ether, macrocyclic lacton, mono-azo- macrocylic lakton, macrocylic polyether cationic complexes. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ YENİ POLİOKSOLAKTONLARIN SENTEZLERİ VE KATYONİK KOMPLEKSLERİNİN HAZIRLANMASI AHMET KOÇAK Selçuk Üniversitesi Fen-Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Mehmet SEZGİN 1998, 79 sayfa Jüri : Prof. Dr. Ramazan MİRZAOĞLU Doç. Dr. Vecihi PAMUK Doç. Dr. Mehmet SEZGİN Bu çalışmada makrosiklik polieter olarak 2,3,5,6-Bis{3'-Bromo-3',5'- ditertbutil-benzo-5'-fenil-benzo}-12C3; 2,3,5,6-Bis{3'-Bromo-3',5'-ditertbutil- benzo-5'-fenil-benzo}-15C4; 2,3,5,6-Bis{3'(3')karboksinafto}-12C3; 2,3,5,6- Bis{3 '(3 ')-karboksinafto}-l 5C4; 2,3,5,6-Bis{3 '(3 ')-karboksinafto}-l 8C5 ligantları, makrosiklik lakton olarak da N-tertbutil-monoaza-5,9-diketo-12C4; N-tertbutil- monoaza-5, 12-diketo-l 5C5, N-tertbutil-monoaza-5, 1 5-diketo- 1 8C6; 2,3,5,6-Bis{3 '- bromo-3',5'-ditert-butil-benzo-5'-fenil-benzo}-8,12-diketo-12C3; 2,3,5,6-Bis{3'(3')- karboksinafto}-8,12-benzo}-8,18-diketo-18C5; 2,3,5,6-Bis{3'(3')-karboksinafto}- 8,12-diketo-12C3; 2,3,5,6-Bis{3'(3')karboksinafto}-8,15-diketo-15C4; 2,3,5,6- Bis{3'(3')-karboksinafto}-8,18-diketo-18C5 makrosiklik ligantları elde edilmiş ve bu ligantlann yapılan spektroskopik yöntemler (İR, 'H.NMR) ve elementel analiz ile aydınlatılmıştır. Makrosiklik polieterlerin hazırlanmasında Williamson tipi eter sentezi, makrosiklik laktonların hazırlanmasında ise Schoutten-Baumann reaksiyonlanndan faydanlanılmış, elde edilen maddeler kristallendirme ve kromatografi yöntemleri ile saflaştınlmıştır. Makrosiklik ligantlardan, N-tertbutil-monoaza-5, 12-diketo-l 5C5 ve N- tertbutil-monoaza-5, 1 5-diketo- 18C6'nın IA ve IIA grubu katyonlarıyla verdiği kompleksler incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda kompleks stokiyometrisinin 1 : 1 oranında olduğu tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Polioksolakton, taç eter, makrosiklik lakton, monoaza makrosiklik lakton, makrosiklik polieter, katyonik kompleks. m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctora Thesis THE SYNTHESIS OF NEW POLYOXOLACTONS AND PREPARATION OF THEIR CATIONIC COMPLEXES AHMET KOÇAK Selçuk University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mehmet SEZGİN 1998, 79 page Jüri : Prof. Dr. Ramazan MIRZAOGLU Assos.Prof. Dr. Vecihi PAMUK Assos.Prof.Dr. Mehmet SEZGİN In this work, 2,3,5,6-Bis{3'-Bromo-3',5'-ditertbutil-benzo-5'-fenil-benzo}- 12C3; 2,3,5,6-Bis{3'-Bromo-3',5'-ditertbutil-benzo-5'-fenil-benzo}-15C4; 2,3,5,6- Bis{3'(3')karboksinafto}-12C3; 2,3,5,6- Bis{3'(3')-karboksinafto}-15C4; 2,3,5,6- Bis{3'(3')-karboksinafto}-18C5 as macrocyclic polyether ligands and N-tertbutil- monoaza-5,9-diketo- 12C4; N-tertbutil-monoaza-5, 12-diketo- 1 5C5, N-tertbutil- monoaza-5,15-diketo-18C6; 2,3,5,6-Bis{3'-bromo-3',5'-ditert-butil-benzo-5'-fenil- benzo}-8,12-diketo-12C3; 2,3,5,6-Bis{3'(3')-karboksinafto}-8,12-benzo}-8,18- diketo-18C5; 2,3,5,6-Bis{3'(3')-karboksinafto}-8,12-diketo-12C3; 2,3,5,6- Bis{3'(3')karboksinafto}-8,15-diketo-15C4; 2,3,5,6-Bis{3'(3')-karboksinafto}-8,18- diketo-18C5 as macrocyclic lactons were syntehesised and their chemical structure were determined by spectroscopic methods such as IR, ^.NMR and elemental analysis. Williamson type ether synthesis method were used for preparation macrocylclic polyether and Schoutten-Baumann reactions were used for synthesizing of macrocyclic lactons. The slotained products have been purified by crystallisation and chromatography methods. The metal complexes of macrocyclic ligands such as N-tert-butyl-mono-aza- 5,12-diketo-15C5 and N-tert-butyl-mono-aza-5,15-diketo-18C6 with IA and IIA group cations were investigated. The analysis show that the ratio of complex stoichiometri was determineted as 1 : 1.