Investigation and example of mining enterprises accounting in terms of Tax Procedure Law and International Financial Reporting Standards
Maden işletmeleri muhasebesinin Vergi Usul Kanunu ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları açısından incelenmesi ve örneklendirilmesi
  1. Tez No: 788028
  2. Yazar: KÜBRA NUR AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAFET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Maden, Vergi Usul Kanunu, International Financial Reporting Standards, Mining, Tax Procedure Law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Madencilik ekonomimize değer katan sektörlerden biridir. Sanayi başta olmak üzere kırsal kesimlerde yeni istihdam alanları yaratmaktadır. Madencilik sektörünün günden güne gelişimine paralel olarak teknoloji, pazarlama ve finans alanında yenilikler benimsenmektedir. Muhasebe ve finans sektörüne baktığımızda Vergi Usul Kanunu ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nda madencilik sektöründe uygulanması gereken muhasebe politikalarına yer verilmiştir. Uluslararası muhasebe standartlarının getirdiği esaslar yoruma açık, esnek ve uygulanabilirliği tartışma konusudur. Bu çalışmada, madencilik faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesinde Vergi Usul Kanunu ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nın getirdiği esaslar üzerinde durulmuştur ve bir maden işletmesi çalışması ile şirketin yasalda atmış olduğu kayıtlar ile dönüşüm kayıtları sonrasında şirketin bilançosu karşılaştırılmıştır. Amaç uluslararası alanda kabul görmüş esasları inceleyip uyguladıktan sonra şirketin karşılaştığı değişimleri incelemektir.
Özet (Çeviri)
Mining is one of the sectors that add value to our economy. It creates new employment areas in rural areas, especially in industry. In line with the day-to-day development of the mining industry, innovations in technology, marketing and finance are adopted. When we look at the accounting and finance sector, the accounting policies that should be applied in the mining sector are included in the Tax Procedure Law and International Financial Reporting Standards. The principles brought by international accounting standards are open to interpretation, flexible and applicability is a matter of debate. In this study, the principles brought by the Tax Procedure Law and International Financial Reporting Standards in the accounting of mining activities are emphasized and in a mining operation study, the company's legal records and the company's balance sheet after conversion records were compared. The aim is to examine the changes that the company faces after examining and applying the internationally accepted principles.