Pulmoner hipertansiyon tanısı olan hastaların günlük yaşam kısıtlılıkları ve yaşam kalitesine etkileri
Effects on limitations of daily life and quality of life of patients diagnosed of pulmonary hypertension
  1. Tez No: 788096
  2. Yazar: ÖZNUR BALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: pulmoner hipertansiyon, yaşam kalitesi, günlük yaşam kısıtlıklıklar, pulmonary hypertension, quality of life, daily life limitations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, pulmoner hipertansiyon tanısı olan bireylerin yaşadıkları günlük yaşam kısıtlılıklarının ne düzeyde olduğu ve yaşam kalitesine etkisini belirlenmek amacıyla planlanan ve uygulanan tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü Servisleri'nde 01 Şubat – 01 Mayıs 2022 tarihleri arasında yatan ve polikliniğe muayeneye gelen araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden yazılı ve sözlü onam alınan 92 pulmoner hipertansiyon hasta ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verilerini toplamak için araştırmaya katılan bireylerle yüz-yüze yapılan ve yaklaşık 15 dakika süren hastaların sosyodemografik özellikleri dair bilgilerini ölçmek amacıyla literatür taranarak araştırmacı tarafından oluşturulan“Hasta Bilgi Formu”, yaşam kısıtlılıklarını belirlemek amacıyla“Kardiyovasküler Kısıtlılık ve Semptomlar Profili (Claps)”ölçeği, yaşam kalitesini belirlemek amacıyla amacıyla“Emphasis-10 Anketi”kullanıldı. Bu çalışmada Claps ölçeğinin güvenirliği Cronbach's Alpha=0.780 Emphasis-10 ölçeğinin güvenirliği ise Cronbach's Alpha=0.930 olarak yüksek bulundu. Verilerin istatiksel değerlendirilmesi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı aracılığıyla analiz edildi. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 52.14±13.61dir. Bireylerin %79.3'ü (n=73) kadın, %20.7'si (n=19) erkekdi. Claps ölçeğinin alt boyutları; göğüs ağrısı, solunum yetersizliği, bilek şişliği, yorgunluk, fiziksel ve sosyal fonksiyonlar, ev içi faaliyetler kadın, ev içi faaliyetler erkek, kaygı, cinsellik ile yaşam kalitesi arasındaki neden sonuç ilişkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi anlamlı bulundu (F=25.25; p=;0.05). Bu çalışmada, pulmoner hipertansiyon tanısı olan kadiyovasküler kısıtlılık semptom düzeyi artıkça yaşam kalitesinde düşme tespit edildi (ß=-8.38). Hastaların yaşam kalitesini arttımak için planlı eğitimlerin ve danışmalığın arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study planned and applied to specify the degree of daily life limitations experienced by individuals with a diagnosis of pulmonary hypertension and its effect on quality of life. The study was carried out with 92 pulmonary hypertension patients who were hospitalized in Istanbul University-Cerrahpaşa Institute of Cardiology Services between 01.February- 01.May 2022, came to the outpatient clinic for examination, met the inclusion criteria and agreed to participate in the study, and whose written and verbal confirmation was obtained. In order to collect the data of the study, the“Patient Information Form”composed by the researcher by scanning the literature was used in order to measure the knowledge of the sociodemographic characteristics of the patients, which was conducted face-to-face with the individuals participating in the study and lasted for about 15 minutes. The 'Cardiovascular Limitation and Symptoms Profile (Claps)' scale was used to determine the life limitations and the "Emphasis-10 Questionnaire' was used to determine the quality of life. In this study, the reliability of the Claps scale was found to be high as Cronbach's Alpha=0.780 and the reliability of the Emphasis-10 scale as Cronbach's Alpha=0.930. Statistical evaluation of the data was analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program. The mean age of the individuals participating in the study was 52.14±13.61. 79.3% (n=73) of the individuals were female and 20.7% (n=19) were male. Sub-dimensions of the Claps scale; The regression analysis performed to determine the cause-effect relationship between chest pain, respiratory failure, wrist swelling, fatigue, physical and social functions, domestic activities female, domestic activities male, anxiety, sexuality and quality of life was found significant (F=25.25; p=;0.05). In this study, a decrease in quality of life was detected as the level of symptoms of cardiovascular limitation diagnosed with pulmonary hypertension increased (ß=-8.38). In order to increase the quality of life of patients, it is recommended to increase planned training and counseling.