Pandemi döneminde 48-72 aylık çocukların öz düzenlemelerinin duygu ifadelerine etkisinin anneler gözünden incelenmesi
Investigation of the effect of emotion regulations of 48-72 months-old children on emotional expressions in the perspective of their mothers during the pandemic period
- Tez No: 788245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GÜLRİZ AKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Öz Düzenleme, Duygu Düzenleme, Pandemi, 4-6 Yaş Grubu Çocuklar, Keywords: Self-Regulation, Emotion Regulation, Pandemic, Children Aged 4-6 Years
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, 48-72 aylık çocukların pandemi döneminde öz düzenlemelerinin duygu ifadeleri üzerindeki etkilerini anneleri gözünden incelenmesini amaçlamıştır. Çalışma, nicel bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak 'Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği' ve 'Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmaya, yaşları 48-72 ay arasında değişen, 66'sı kız ve 56'sı erkek toplam 122 çocuk ve annesi katılım sağlamıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel yöntemlerle analizi sonucunda, annelerinin gözünden çocukların öz düzenleme becerilerinden dikkat, çalışma belleği ile mutluluğu ifade etme düzeylerinin yüksek, engelleyici kontrol duygu ve davranışlarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Üzüntü, öfke ve korkuyu ifade etme düzeylerinin ise düşük seviyede olduğu; cinsiyete, sosyoekonomik duruma ve eğitim durumuna göre öz düzenleme ve duyguları ifade etmenin farklılaşmadığı görülmüştür. Ancak, kardeş sayısına göre öz düzenleme, mutluluk ve korkuyu ifade etmede farklılaşma olmazken, üzüntü ve öfkeyi ifade etmede anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Buna göre, kardeşi olmayanlar tek kardeşi olanlara kıyasla üzüntü duygularını ve tek kardeşi olanlar da üç veya daha fazla kardeşi olanlara kıyasla öfke duygularını daha fazla ifade etmektedirler. Çalışmada ayrıca, öz düzenlemenin bütün alt boyutları ile mutluluğu ifade etme düzeyi arasında pozitif; öfke ve korkuyu ifade etme ile engelleyici kontrol duygu arasında negatif yönlü ilişkiler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of self-regulation on emotional expressions of 48-72 month-old children during the pandemic period from the perspective of their mothers. The study was carried out as a quantitative research. In the research, 'Self-Regulation Skills Scale' and 'Child Emotional Expression Scale' were used as data collection tools. A total of 122 children, 66 girls and 56 boys, aged between 48-72 months and their mothers participated in the study. As a result of the analysis of the research data with statistical methods, it was seen that the children's self-regulation skills, which are among the self-regulation skills, were found to have high levels of attention, working memory and expressing happiness, and their inhibiting control emotions and behaviors were moderate. Expression levels of sadness, anger and fear were at low levels; It was observed that self-regulation and expressing emotions did not differ according to gender, socioeconomic status and educational status. However, while there was no difference in expressing self-regulation, happiness and fear according to the number of siblings, it was determined that there were significant differences in expressing sadness and anger. Accordingly, those who do not have siblings express their feelings of sadness more than those who have only one sibling, and those who have one sibling express their feelings of anger more than those who have three or more siblings. The study also found a positive relationship between all sub-dimensions of self-regulation and the level of expressing happiness; negative relationships were observed between expressing anger and fear and inhibiting control emotion.