Tiroid hormon sentez kusuru (dishormonogenez) düşünülen konjenital hipotiroidizmli çocuklarda tiroglobulin gen (TG) mutasyonlarının araştırılması
Investigation of thyroglobulin gene (TG) mutations in children with congenital hypothyroidism and suspected thyroid hormone synthesis defect (dyshormonogenesis)
- Tez No: 788265
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞA TÜRKKAHRAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: konjenital hipotiroidi, dishormonogenez, tiroglobulin gen mutasyonları, congenital hypothyroidism, dyshormonogenesis, thyroglobulin gene mutation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışma tiroglobulin sentez kusuru düşünülen konjenital hipotiroidizmli çocuklarda TG gen mutasyonlarının dağılımını, sıklığını ve hastalığın klinik seyrine olan etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kliniğimizde konjenital hipotiroidi tanısıyla izlenen; tiroglobulin düşüklüğü ve tanı anında guatr olması nedeniyle tiroglobulin sentez kusuru düşünülen olgular ile gerçekleştirildi. Bu olgular, konjenital hipotiroidi nedeniyle levotiroksin (LT4) tedavisi almakta ve 3-6 ay ara ile kontrole gelmektedirler. Çalışma sürecinde, bu olgulardan her poliklinik kontrolünde alınan rutin tiroid fonksiyon testi (TFT) analizlerine ilaveten; EDTA'lı tüpe periferik kan numunesi alındı. Hastalık ile ilişkilendirilmiş gen bölgesi PCR ile çoğaltıldı ve bu bölgenin yeni nesil DNA dizileme (NGS) teknolojisi kullanılarak dizilenmesi yapıldı. Bulgular: Çalışma sonucunda 4 olgudan 3'ünde mutasyon tespit edildi. Olgu 1'de bilinen homozigot c.638+5G>A(p.P161Ffs5) ''splice site'' mutasyonu, olgu 2'de birleşik heterozigot ilk allelde bilinen c.7111C>T (p.Arg2371Ter) ''nonsense'' ve diğer allelde yeni (novel) c.5748C>A (p.Tyr1916Ter) ''nonsense'' mutasyonları, olgu 3'de bilinen homozigot c.1888C>T (p.Gln630Ter) ''nonsense'' mutasyonu tespit edildi. Sonuç: Dishormonogenezin nadir nedenlerinden biri olan TG gen mutasyonu olgularının ayırt edici fenotipik özellikleri tanıda avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle konjenital hipotiroidi, tiroglobulin düzeyi düşüklüğü ve konjenital guatr kliniğine sahip sahip olgularda TG gen mutasyonu analizi yapılmasını önermekteyiz. Çalışmamızda TG geninde biri yeni, diğer üçü daha önce tanımlanmış mutasyon saptanmıştır. Bulgularımız TG mutasyonlarının tüm gen üzerinde heterojen bir dağılım gösterdiğini desteklemektedir. Literatürde TG gen mutasyonları ile tiroid kanseri gelişimi arasında ilişki olduğunu desteleyen çalışmalar olduğundan TG gen mutasyonlarının aydınlatılmasının olgularda tiroid nodülü ve guatr takibi, erken tiroidektomi kararları açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the distribution and frequency of TG gene mutations and their effects on the clinical course of the disease in children with congenital hypothyroidism who are suspected to have thyroglobulin synthesis defects. Methods: This study was carried out with patients who were followed up in our clinic with the diagnosis of congenital hypothyroidism and were suspected to have a thyroglobulin synthesis defect due to low thyroglobulin level and goiter at the time of diagnosis. These cases receive levothyroxine (LT4) treatment due to congenital hypothyroidism and visit our outpatient clinic every 3-6 months. Peripheral blood samples were taken and the TG gene region associated with the disease was amplified by PCR and sequenced using next-generation DNA sequencing (NGS) technology. Results: As a result of the study, mutations were detected in 3 of 4 cases. Known homozygous c.638+5G>A (p.P161Ffs5) splice site mutation was detected in case 1. Compound heterozygous mutations including known c.7111C>T (p.Arg2371Ter) nonsense mutation in the first allele and novel c.5748C>A (p.Tyr1916Ter) nonsense mutation in the second allele were detected in case 2. A known homozygous c.1888C>T (p.Gln630Ter) nonsense mutation was detected in case 3. Conclusion: The distinctive phenotypic features of TG gene mutations, which is one of the rare causes of dyshormonogenesis, provide an advantage in diagnosis. Therefore, we recommend TG gene mutation analysis should be performed in cases with congenital hypothyroidism, low thyroglobulin levels with congenital goiter. In our study, a novel mutation and three previously reported mutations were found in the TG gene. Our findings support that TG mutations show a heterogeneous distribution over the whole gene. Additionally, since the relationship between TG gene mutations and the development of thyroid cancer, we think that clarification of TG gene mutations is important in terms of thyroid nodule and goiter follow-up, and early thyroidectomy decisions.