Prepolimerize ve ısı ile polimerize kaide materyallerinin fiziksel ve mekanik özelliklerine protez temizleme ajanlarının etkisi
The effect of denture cleaning agents on the physical and mechanical properties of prepolymerized and heat-polymerized base materials
  1. Tez No: 788278
  2. Yazar: SELİN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, PMMA, Protez Temizleme Ajanı, Yüzey Pürüzlülüğü, Yüzey Sertliği, Esneme Dayanımı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı üretim şekilleri ile elde edilen polimetil metakrilat (PMMA) örneklere uygulanan temizleme ajanlarının yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği ve esneme dayanım özellikleri üzerinde olan etkilerinin incelenmesi ve kaide materyallerinin birbirleri ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Farklı yöntemlerle polimerize olan PMMA rezinlerinden yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği, esneme dayanımı deneyleri için ISO 1567 standartlarında belirtilen 64 x 10 x 3,3 mm boyutlarında toplam 200 adet örnek üretildi (n=50). Isı ile polimerize akrilik rezin örnekler IQ-15 (Imıcryl Ltd. Şti., Konya, Türkiye: H1) ve Meliodent Heat Cure (Kulzer, Berkshire, Germany: H2) akrilik rezin materyalleri kullanılarak geleneksel muflalama yöntemi ile, prepolimerize akrilik rezin örnekler firmalara ait bloklarından (Ivoclar Ivobase: P1), (Bilkim PMMA Blank: P2) torna cihazı ile elde edildi. Uygulanan temizleme yöntemlerine göre her bir grup rastgele beş alt gruba ayrıldı (n=10). Kontrol grupları (D1) 37±2°C distile su içinde bekletildi. Deney gruplarına Corega Tabs 15 dk daldırma (D2), Protefix aktif temizleyici tablet 15 dk daldırma (D3), nötr pH'daki elektrolize asit suyu (EAS) (D4) 1 dk daldırma ve asidik pH'daki EAS (D5) 1 dk daldırma işlemi üç aylık hasta kullanım sürecini taklit etmek amacıyla 90 kez tekrarlandı. Örneklerin yüzey topografik incelemeleri için profilometre ve taramalı elektron mikroskobu kullanıldı. Vickers sertlik testiyle sertlik değerleri elde edildi. Esneme dayanımı universal test makinesinde 5.0 mm/dk çapraz kafa hızında ölçüldü. Elde edilen veriler uygun istatistiksel analiz ölçümleri ile değerlendirildi. Bulgular: Elde edilen verilere göre; protez temizleme ajanından bağımsız olarak prepolimerize P1 grubunda diğer materyallere göre anlamlı derecede düşük yüzey pürüzlülüğü, yüksek yüzey sertliği ve esneme dayanımı değerleri elde edildi (p0.05). Prepolimerize P1 grubundaki örneklere uygulanan temizleme ajanlarının yüzey pürüzlülüğü değerlerini anlamlı olarak etkilemediği (p0.05) diğer kaide materyallerine uygulanan D5 temizleme ajanının kontrol gruplarına göre daha yüksek yüzey pürüzlülük değeri gösterdiği görüldü (p 0.05). D5 temizleme ajanı P1 materyalinin yüzey sertliği ve esneme dayanımını anlamlı şekilde düşürürken (p0.05), diğer materyallere uygulanan temizleme ajanlarının yüzey sertliği ve esneme dayanımına anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü (p 0.05). D2 ve D3 temizleme ajanları sadece P1 materyalinin yüzey sertliğinin kontrol grubuna göre düşürdüğü görülürken (p0.05), diğer materyallerde anlamlı bir fark oluşturmadı. Sonuç: Uygulanan temizleme ajanlarının yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği, esneme dayanım değerlerini etkilediği görüldü. Prepolimerize blokların mekanik ve fiziksel özelliklerinin ısı ile polimerize akriliklere benzer olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effects of cleaning agents applied on polymethyl methacrylate (PMMA) samples obtained with different production methods on the surface roughness, surface hardness and transverse strength properties and to compare the base materials with each other. Materials and Method: For the surface roughness, surface hardness and transverse strength tests, a total of 200 samples were produced from PMMA resins polymerized by different methods with the dimensions of 64 x 10 x 3.3 mm specified in ISO 1567 standards (n=50). Heat-polymerized acrylic resin specimens were prepolymerized acrylic resin specimens by conventional mounding method using acrylic resin materials IQ-15 (Imicryl Ltd. Şti., Konya, Turkey: H1) and Meliodent Heat Cure (Kulzer, Berkshire, Germany: H2). blocks (Ivoclar Ivobase: P1), (Bilkim PMMA Blank: P2) were obtained with a lathe device. Each group was randomly divided into five subgroups according to the cleaning methods applied (n=10). Control groups (D1) were kept in 37±2°C distilled water. Corega Tabs 15 min immersion (D2), Protefix active cleaning tablet 15 min immersion (D3), neutral pH electrolyzed acid water (EAS) (D4) 1 min immersion, and acidic pH EAS (D5) 1 min immersion. The procedure was repeated 90 times to imitate the three-month patient use process. Profilometer and scanning electron microscope were used for the surface topographic examinations of the samples. Hardness values were obtained by Vickers hardness test. Transverse strength was measured on a universal testing machine at a crosshead speed of 5.0 mm/min. Obtained data were evaluated with appropriate statistical analysis measures. Results: According to the data obtained; regardless of the denture cleaning agent, significantly lower surface roughness, higher surface hardness and transverse strength values were obtained in the prepolymerized P1 group compared to other materials (p0.05). While the D5 cleaning agent significantly decreased the surface hardness and transverse strength of the P1 material (p 0.05).