Poli-mophism of core promoter and procore regions of hepatitis B virus DNA among datients usith chronic HBV infection in Turkey
Türkiye'de kronik hepatit B virüs infeksiyonu olan hastalarda Hepatit B virüs DNA'sı (HBV_DNA) pre-kor geni ve kor promotor polimorfizmi
- Tez No: 56733
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: HBV-DNA, chronic HBV infection, mutations, precore gene, minimal essential region, core-promoter, sequence rv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz TÜRKİYE'DE KRONİK HEPATİT B VİRÜS İNFEKSİYONU OLAN HASTALARDA HEPATİT B VİRÜS DNA'SI PRE-KOR GENİ VE KOR PROMOTOR POLİMORFİZMİ Bozdayı, A. Mithat Doktora, Biyoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Aykut Kence Temmuz 1996, 75 pages Bu çalışmada, Türkiye'deki kronik hepatit B virüs infeksiyonu olan hastaların serumlarında, hepatit B virüs DNA'sı prekor geni ve minimal temel bölgesinde oluşan mutasyonların prevalansı, bu bölgelerin polimerize zincir reaksiyonu ile çoğaltılmış ürünlerinin direkt DNA dizi analizleri yapılarak belirlendi. Akdeniz ve Uzak-Doğu ülkelerinde, Anti-HBe'si pozitif hastalarda prekor durdurucu kodon prevalansının yüksekliği daha önce bildirilmişti. Bu çalışmada daha önceki çalışmalara benzer sonuçlar elde edilmiştir.Prekor durdurucu kodon mutasyonlann yüksek prevalansı, Türkiye'deki HBeAg negatif (HBeAg negatif ve anti-HBe positif) HBV infeksiyonlarından sorumlu gözükmektedir (16/19: %84). Türkiye'deki baskın HBV DNA dizilerinde, 1858. pozisyonda timin vardır. Timin virüs enkapsidasyon sinyalinde yer alan 1896. bazda bir mutasyonu provoke etmektedir, iki hastada bunlara ek olarak 1899. pozisyonda guanin adenin mutasyonu gözlenmiştir ( 2/19: %10). İki diğer hastada ise 1856. bazda; yine enkapsidasyon sinyalindeki halka yapısında yer alan sitozin timin mutasyonu bulunmuştur (2/19: %10). Hiçbir hastada, kor-promotorda yer alan minimal temel bölgede mutasyona rastlanmamıştır ve bunun Türkiye'de HBeAg negatif HBV infeksiyonlanna yol açan bir etyolojik faktör olamayacağını düşündürmektedir. Anahtar kelimeler HBV-DNA, kronik HBV infeksiyonu, mutasyon, prekor geni, minimal temel bölge, kor-promotor. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMORPHISM OF CORE PROMOTER AND PRECORE REGIONS OF HEPATITIS B VIRUS DNA (HBV-DNA) AMONG PATIENTS WITH CHRONIC HBV INFECTION IN TURKEY Bozdayı, A. Mithat Ph.D., Department of Biology Supervisor Prof. Dr. Aykut Kence July 1996, 75 pages In this study, prevalence of mutations occurring in precore and minimal essential region of core-promoter of HBV-DNA was analyzed in the sera of patients having chronic hepatitis B virus infections by direct sequencing of amplified PCR products covering those regions. The high prevalence of precore stop codon mutations in Anti-HBe positive patients has been reported for the Far-East and Mediterranean Countries previously. The result of this study yielded similar patterns. High prevalence of precore stop codon mutations seem to be responsible from the HBeAg minus (HBeAg negative and anti-HBe positive) HBV infections in Turkey (16/19: 84%). The DNA sequence analysis have 1Hdemonstrated that the dominant strain in Turkey has a Thymine residue at 1858 which provokes the occurrence of a mutation at position 1896 locating in encapsidation signal. Additional guanine to adenine mutation at 1899 was also observed in two patients(2/19: 10%). Two other patients showed cytosine to thymine mutation at 1856 which could have altered the pairing in the stem-loop structure of the signal (2/19: 10%). The minimal essential region of core-promoter which we focused on did not show any mutation which allows us to conclude that the minimal essential region mutations are not etiologic factors leading to HBeAg minus HBV infections in Turkey.